KANTARON ÇİÇEĞİ BİN DERDE DEVA
Menteşe’de kurulan Perşembe Pazarında sarı kantaron çiçeği tezgâhlarda yerini almaya devam ediyor. Sağlığa birçok faydası olduğu bilinen sarı kantaron çiçeğin bir demeti 5 liradan tezgâhlarda satışa sunuluyor.Doğanın...
Menteşe’de kurulan Perşembe Pazarında sarı kantaron çiçeği tezgâhlarda yerini almaya devam ediyor. Sağlığa birçok faydası olduğu bilinen sarı kantaron çiçeğin bir demeti 5 liradan tezgâhlarda satışa sunuluyor.
Doğanın altın renkli şifacısı olarak bilinen sarı kantaron çiçeği, Muğla’nın Perşembe Pazarında demeti 4 ila 5 lira arasında değişen fiyatlarla alıcılarını bekliyor.
“HER ŞEYE FAYDALI”
Sarı kantaron çiçeğinin yaz aylarında sulu yerlerde, dağlarda ve rutubetli alanlarda çıktığını söyleyen Elif Tolgay, “ Sarı kantaron çiçeğinin yağını yapmak isteniliyorsa eğer çiçeğini, zeytinyağıyla bir şişenin içine koyuluyor. 40 gün gölgede veya güneşte bekletiliyor, nerede bekletildiği fark edilmiyor. Önemli olan 40 gün zeytinyağının içinde durmasıdır. Daha sonra ince bir tülbentle süzülüp yağı yapılıyor. Yağı her şeye faydalıdır. Yaraya ve yanıklara sürdüğün zaman iz bile bırakmıyor. Çay olarak da içilebiliyor. Sarı kantaron çiçeğini kaynatmaya gerek yok. Sadece bir bardak kaynamış suyun içine bir dal atılarak tüketilebilir. İçildiğinde sindirim sistemine iyi gelir ve doğal ağrı kesicidir” şeklinde konuştu.
SARI KANTARON ÇAYI NASIL YAPILIR?
Sarı kantaron çayını yaparken çok dikkatli olunmalıdır. İlk önce suyun iyice kaynaması gerekiyor. Daha sonra kaynayan suyun içerisinde 2 veya 3 çay kaşığı kurutulmuş kantaron eklenerek yaklaşık 10 dakika bekletilmesi gerekir. İyice demlendikten sonra isteğe bağlı çayın içerisinde bal ve limon koyulur. Çay eğer çok demlenirse acı olur bu yüzden kısa sürede demlenmelidir. Düzenli olarak tüketmek isteniyorsa 4-6 hafta boyunca günde 1 bardak tüketilmeli ve ardından 2 hafta ara verilmelidir.
SARI KANTARON ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Strese iyi gelir, cilde iyi gelir, iltihap gidericidir, ruh haline iyi gelir, hormonları dengeler, sindirim sistemini rahatlatır, baş ağrısına iyi gelir, adet sancılarını hafifletir, kansere karşı savaşır, ağrı kesicidir.
SARI KANTARON YAĞI NASIL YAPILIR?
İlk önce bir demet sarı kantaron çiçeğini iyice yıkadıktan sonra kurutulur. Daha sonra makas, bıçak gibi aletler kullanmadan elle sapından koparıp kavanoza alınır. Bütün çiçekleri kavanoza koyduktan sonra üzerine saf zeytinyağı dökülür. Daha sonra kavanozun kapağını bir tülbent yardımıyla sıkıca kapatılır. Çiçeğin özü yağla birleşmesi için kavanozu güneşte 40 gün boyunca bekletilmelidir. Daha sonra rengi koyulaşan kantaron yağını kavanozdan süzerek bir şişenin içine aktarılıp karanlık bir yere koyulmalıdır.
SARI KANTARON YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Hücreleri yeniler, Kesik ve açık yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur, strese iyi gelir, kasları güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir, cilt lekelerine iyi gelir, yanık ve kızarıklıklarda etkilidir, bebeklerde pişiklerin önlenmesi için kullanılır, antiviral ve antibakteriyel özellikleri vardır, sedef hastalığının tedavisinde yardımcıdır, damar büzücü etkisinden dolayı kazalarda oluşan kanamaları durdurabilme özelliği vardır, Sırt ağrısı, lumbago, siyatik ve romatizmal ağrılarda masaj yağı olarak kullanılır, güneş kremi olarak da kullanılabilir, mide ağrısı ve mide ülseri tedavisinde kullanılır, hemoroide iyi gelir, ayak mantarı ve deride oluşan enfeksiyonları önler, ishali keser, kafa derisini onarır ve ciltte yeni hücre büyümesini kolaylaştırır, masaj olarak uygulandığında baş ağrısını önlemeye yardımcı olur, sindirim sistemini düzenler, anti-inflamatuar özellikleri herhangi iltihap oluşumunu engeller.
Bu haber toplam 1000 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.