DEPREM SONRASI SİGORTAYA OLAN TALEP ARTTI
“DASK’IN YANI SIRA KONUT SİGORTASI GEREKLİ!”Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen, binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremin ardından DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) yani deprem sigortasına olan talep arttı....
“DASK’IN YANI SIRA KONUT SİGORTASI GEREKLİ!”
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen, binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremin ardından DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) yani deprem sigortasına olan talep arttı. HD Sigorta Bölge Sorumlusu Ergin Filizkıran, sigortanın önemini gazetemize anlattı. Deprem sigortasının yanı sıra Konut Sigortasının yapılması gerektiğine dikkat çeken Filizkıran, Muğlalıların sigorta yaptırma konusunda daha bilinçli olduğunu söyledi.
SİNEM KARAKAYA
Kahramanmaraş merkezli Kilis, Osmaniye, Hatay, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman illerinde meydana gelen depremlerin sonrasında yıkılan ve hasar alan binlerce bina, sigortayı yeniden gündeme getirdi.
Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği felaketin ardından DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) yani deprem sigortasına olan talep arttı.
HD Sigorta Bölge Sorumlusu Ergin Filizkıran, sigortanın önemini gazetemize anlattı. Deprem sigortasının yanı sıra Konut Sigortasının yapılması gerektiğine dikkat çeken Filizkıran, Muğlalıların sigorta yaptırma konusunda daha bilinçli olduğunu söyledi.
Filizkıran, öte yandan DASK’ın zorunlu olmasına rağmen bir yaptırımı olmadığı için birçok kişinin bu sigortayı yaptırmadığını dile getirdi.
KONUT SİGORTASI ÖNEMLİ!
Konut sigortasının önemine dikkat çeken Ergin Filizkıran, şunları anlattı:
“DASK devletin çıkartmış olduğu zorunlu olan bir havuz poliçesi. Biz sigorta şirketleri bu poliçeye aracıyız. Biz bu işten komisyon alıyoruz ve acenteye komisyon veriyoruz. Bu primler havuzda birikir ve deprem olduğunda havuzdan ödeme yapılır. DASK’ta belli bir limit üzerinden ödeme yapılıyor. Evin metrekaresine göre limit belirlenir. Bunun üzerine kişilerin konut sigortası satın alması gerekir. Konut sigortasında, metrekare inşaat maliyet bedelleri diye Hazine bunu yayınlar. Bu bedeller üzerinden biz poliçe yaparız. Özel bir poliçe satın aldığınızda binanız için daha fazla teminat alırsınız. Deprem olduğunda önce DASK Poliçesi devreye girer, daha sonra Konut Poliçesi devreye girer. Konut sigortası yapılması için önce DASK olmak zorunda. Sıralama o şekildedir. Herhangi bir olumsuzlukla önce DASK devreye girer, üstünü biz tamamlarız. Trafik sigortası ve KASKO da aynı mantıkla çalışır. Konut Sigortası önemli bir konu. Bu sadece depremi kapsamıyor, içinde bir sürü teminatı kapsıyor. Yangın, hırsızlık, terör, su baskını vs. gibi.”
“DEPREM SİGORTASINA OLAN TALEP ARTTI”
Sigortaya olan talebin arttığından bahseden Filizkıran, vatandaşların sigortaya verdiği paranın boş olmadığına dikkat çekti.
Filizkıran, “Yaşadığımız depremden sonra sigortaya olan talep arttı fakat bu artış genelde geçici olur. 1-2 ay bu talep yüzde 30,40,50 artar. Daha sonra durur. Ülkemizde maalesef birçok insan DASK’ı elektrik-su için kullanıyor. DASK ve Konut Sigortasının yaptırılmasını öneriyoruz. Konut Sigortasında eşya temin alınabildiği için bir depremde bunu da ne kadar bedel yazıldıysa o bedelde direk ödeniyor. Ülkemizde, vatandaşlar sigortaya verilen paranın boş olduğunu düşünüyor maalesef. Ama bu algının değişmesi gerekli. Böyle olumsuz durumlar için sigorta çok önemli” diye konuştu.
“AZ HASARLI TEŞHİS KONULAN BİR BİNADA DASK DEVREYE GİRMEYECEK”
Deprem bölgesinde az hasarlı tespit edilen binalarda DASK’ın devreye girmediğini söyleyen Filizkıran, “Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Eğer evde ağır hasar tespiti konulmuşsa o eve girme yasağı olduğu için bizimde hiçbir sigorta eksperimiz tespit yapamayacağından dolayı poliçede yazan tutar ödenir. DASK’ta hafif hasarlı ya da az hasarlı teşhis konulan bir binada DASK devreye girmeyecek” dedi.
Bu haber toplam 258 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.