Fethiye'de Mavi Vatan'a Saygı Duruşu: Kabotaj Bayramı Gururla Kutlandı

Türkiye'nin denizlerdeki egemenliğinin ve bağımsızlığının tescili olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 99. yıl dönümünde Fethiye'de coşku ve gururla kutlandı.

Fethiye'de Mavi Vatan'a Saygı Duruşu: Kabotaj Bayramı Gururla Kutlandı

Bayram kutlamaları, Fethiye Kaymakam Vekili Mesut Yakuta, Fethiye Belediye Başkan Vekili Oğuz Bolelli, Fethiye Liman Başkanı Çetin Çiftçi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Kadir Sarıhan ve çok sayıda denizcilik kooperatifi temsilcisinin katılımıyla Beşkaza Meydanı'nda başladı. Program, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile start aldı.

Törende günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Fethiye Liman Başkanı Çetin Çiftçi, 1 Temmuz 1926 tarihinin önemini vurguladı. Çiftçi, "1 Temmuz 1926, Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferidir. Bu tarihte yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin denizlerimizden elde ettiği sayısız çıkarlara ve hükümranlığa son verilmiştir. Kıyılarımızdaki yük ve yolcu taşıma hakkı, asıl sahibi olan Türk bayraklı gemilere ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına geçmiştir. Bu tarih, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde modern denizciliğin yeniden doğduğu gündür. Sevinçtir, gururdur, bayramdır" dedi.

Resmi törenin ardından protokol üyeleri tekneyle Fethiye Limanı'ndan denize açılarak, aziz şehitler anısına denize çelenk bıraktı. Kutlamaların gün boyunca çeşitli gösteriler ve yarışmalarla süreceği belirtildi.

"Şehitlerimiz adına denize çelenk bıraktık"

Fethiye Kaymakam Vekili Mesut Yakuta, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada, "Kutlamalar nedeniyle bir araya geldik. Tüm şehitlerimiz adına denize çelenk bıraktık. Herkesin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

"Denizcilik ve Kabotaj Bayramı varoluştur"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay ise, "Etkinliklerimiz sabah törenle başladı. Ardından denize çelenk bıraktık. Biz denizciler için 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı varoluştur. Türkiye sınırları içerisinde ticaret yapabiliyorsak bu kanuna borçluyuz" diyerek günün denizcilik sektörü için anlamını özetledi.

Kaynak:İHA

Bu haber toplam 445 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.