Gümüş, Hukuk ve Teknik Altlık Çalıştayına katıldı

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde Harita Kadastro Mühendisleri Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Düzenleme Ortaklık...

Gümüş, Hukuk ve Teknik Altlık Çalıştayına katıldı

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde Harita Kadastro Mühendisleri Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Düzenleme Ortaklık Payı - Kamulaştırma Ortaklık Pay’ından Elde Edilen Alanlar İle Hukuki ve Teknik Altlıkların İrdelenmesi ve Düzenleme Sınırının Geçirilmesi Çalıştayı’na katıldı.

Çalıştay, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş ve TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kubilay Yıldırım’ın açış konuşmaları ile başladı.

Çalıştay da konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş kendisinin de Harita Mühendisi olduğunu, çalıştayın imar uygulamalarında ki tartışmalara faydalı olacağına ve katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Konuşmasında, imar uygulamalarının gerçek amacının mevcut mülkiyetin, düzenli kentleşmenin temel taşlarından olan imar planında tanımlanan arazi kullanım kararları doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi ve tapuya tescil edilerek yeni mülkiyet yapısının oluşturulması olduğu kaydeden Başkan Gümüş, “İmar uygulamalarıyla bir taraftan imara uygun yerleşim alanları oluşturulurken, diğer taraftan da düzenlemeye tabi tutulan bölgenin ihtiyacı olan sağlık tesisi, kültürel ve sosyal tesis, eğitim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, spor alanları, pazar yeri, ibadet yeri ve karakol gibi donatı alanlarının kamu eline geçmesi sağlanmaktadır. Hatalı uygulamalar veya farklı yorumlamalar sonucu işte bu alanlar karşımıza kamulaştırma sorunu olarak çıkmakta ve belediyeler tüm alanın uygulamasını yapabilecek bütçeyi bir parselin kamulaştırması için ayırmak durumunda kalmaktadır” dedi.

Ülkenin ve buna bağlı olarak kentlerin sosyal ve ekonomik yönden gelişme göstermiş olmasının önceki yıllara göre farklı fonksiyon tanımlarını ortaya çıkardığına değinen Başkan Gümüş, “İmar planlarında tanımlanan fonksiyon alanlarının lejant gösterimleri ile fonksiyon tanımlarının oluşturulmasında, imar uygulaması işleminde mülkiyetin ne şekilde oluşabileceği konusunun irdelenerek, fonksiyon tanımı ve yapılaşma hükümleri daha net ifadelerle belirtilmediğinden, bu türdeki alanların 18. madde uygulamasın da D.O.P. alanı mı? K.O.P. alanı mı? Yoksa imar tahsis alanı mı olacağı yorumu, ilgili idare ile birlikte imar uygulayıcısına kalmakta olup, sonuçları açısından uygulama sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

“Uygulama birliği sağlanacak”

Başkan Gümüş, Menteşe’ye bağlı MSKÜ’nin de bulunduğu Kötekli Mahallesinde, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) hesaplanmasındaki farklı yorumlardan dolayı 2004 yılında açılan iptal davasının şu an hala devam ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu davada idare mahkemesi ve Danıştay art arda hem iptal kararları, hem de onama kararları vermiştir. Kısmi geri dönüşüm ile eğer uygulama alanı kurtarılamasa idi, bugün 36 Bin öğrencimizin yerleşkesi, halen yapılaşamamıştı.  Yine Akçaova mahallesinde 2001 yılında başlayan planlama çalışmaları ile küçük sanayi sitesi ve konut alanı oluşturulmuş, 2003 yılında planlar kesinleşmiş ve 18. Madde uygulaması yapılmıştır. Bu seferde 2005 yılında açılan iptal davasında düzenleme sınırının geçirilmesi ile ilgili farklı bilirkişi yorumları ile uygulama, 2015 yılında iptal edilmiş ve 15 sene sonra en başa dönülmüştür.  Bu nedenle siz değerli katılımcıların bu çalıştay da alacağı kararlar ile uygulama birliği sağlanarak kanun, yönetmelik ve yargı kararları dışında açıklık getirilecek hususların tespiti, hem kentleşme, hem de yargılama süreçlerinin kısalması açısında büyük önem taşımaktadır”

Çalıştay’da konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Muğla’nın özel bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, “% 68 Orman varlığı,13 bin kilometrelik yerleşim yeri ile İstanbul’un ve Kocaeli’nin toplamından büyük bir yerleşim alanına sahip olan Muğla, bu unsurları ile özel bir coğrafyaya sahip. Bu coğrafyada plan yapma yetkisi farklı bakanlıklarda ve özel çevre koruma alanları ile yetki karmaşası yaratıyor. Muğla için yapılacak planlamalarda Büyükşehir Belediyesi yetkili olmalı, denetlenmeli ve Muğlamızı geleceğe taşıyan kararları birlikte almalıyız. Bu amaçla bugünkü toplantımızın değerli katılımcılarla Muğla'da yapılması bizler için önemli. Bütün katılımcılara teşekkür ediyor, çalıştayın yararlı geçeceğine inanıyorum " dedi.

Konuşmaların ardından çalıştaya katılanlar Düzenleme Ortaklık Payı çalışma grubu, Kamulaştırma Ortaklık Payı çalışma grubu ve Düzenleme Sınırının Geçilmesi çalışma grubu olarak 3 farklı gruba ayrılarak oturum gerçekleştirdiler. 13 Şubat Cumartesi günü sona erecek çalıştay sonrasında grupların raporları incelenerek, yeni yasa ve yönetmelik önerileri belirlenecek.

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.