Görme engelliyi hızara vermişler

Muğla’da babası Kıbrıs gazisi olan 27 yaşındaki görme engelli Muhammet Güden, özürlü kadrosundan geçici işçi olarak girdiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde atölyede hızar makinesinde görevlendirildi. Talaş dolan...

Görme engelliyi hızara vermişler

Muğla’da babası Kıbrıs gazisi olan 27 yaşındaki görme engelli Muhammet Güden, özürlü kadrosundan geçici işçi olarak girdiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde atölyede hızar makinesinde görevlendirildi. Talaş dolan makineyi temizlemesi istenilen genç, bıçağı göremeyince elini makineye kaptırdı ve 4 parmağı koptu. Parmaklardan birisi kayboldu. Eline poşet geçirilen genç, arabayla hastaneye kaldırıldı. Gencin kaybolan parmağı 20 dakika sonra talaşların arasında bulunarak arkasından hastaneye getirildi.

Muğla’nın Kafaca beldesinde yaşayan ve 1,5 yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucu yüzde 51 görme engelli olan Muhammet Güden, 17 Ocak 2011 tarihinde engelli kadrosundan geçici işçi olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde işe başladı. Babası Kıbrıs gazisi olan Muhammet önce kampusta temizlik görevlisi oldu. Ardından öğrenci işlerinde evrak getir götüre bakmaya başladı. Haziran 2012’de şefleri görme özürlü olduğunu bilmelerine rağmen Muhammet’i Teknik Eğitim Atölyesinde görevlendirdi. 12 Şubat 2013 günü Muhammet hızar makinesinde çalışmaya başladı. Makinenin içerisine talaş dolması üzerine Muhammet’ten talaşları temizlemesi istendi. Saat 15.30’da makineyi kapatıp, talaşları temizlemeye başlayan Muhammet, makinenin bıçağını göremeyince henüz tam olarak durmamış olan bıçaklara elini kaptırdı. Parmaklarından birisi parçalandı, birisi koptu ve ikisinde de deri tutacak kadar derinlikte kesikler meydana geldi. Bir parmağı kaybolan genç, eline poşet geçirilerek, arkadaşının arabasıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. 20 dakika sonra saat 15.50’de Muhammet’in kaybolan parmağı talaşlar arasında bulunarak hastaneye getirildi.

Hastanede ilk müdahalesi yapılan gence, parmaklarının kurtarılamayacağı, başka bir hastaneye gitmesi önerildi. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Hastaneleri Muhammet’i kabul etmeyince, 3 saat aradan sonra İzmir’de özel bir hastaneye ambulansla sevk edildi. Yaklaşık 3 saat ameliyatta kalan Mahemmet’in parmakları yerine dikildi. Ancak parçalanan parmağı1 santimetrekısa kaldı. 13 bin liralık hastane masrafları ise üniversitenin taşeron firması tarafından ödendi. 3 ay rapor verilen Muhammet, üniversite ve yetkililerden şikayetçi oldu.

YERİNİ DEĞİŞTİRMEDİLER

Muhammet Güden, 1,5 yaşında geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle yüzde 51 görme engelli olduğunu ve bu nedenle iş bulmakta çok zorlandığını söyledi.

Uzun süre iş aradığını anlatan Muhammet, “Engelli kadrosundan geçici işçi olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde işe girdim. Çevre temizliği, getir götür işlerine baktım. Şeflerim beni Teknik eğitim Atölyesi’ne gönderdiler. Defalarca; görme engelli olduğumu, bu işi yapamayacağımı, kaza geçirme tehlikem olduğunu anlattım. Olacak bir kaza sonrası herkesin zor durumda kalacağını söyleyerek yerimin değiştirilmesini istedim. Ama değiştirmediler. Sonrasında da bu kaza oldu” dedi.

İŞSİZ KALACAK

Hastanenin 3 ay rapor verdiği Muhammet, elinin 3 ila 6 ay arasında iyileşeceğini söyledi.

Normalde sağ elini kullandığını belirten Muhammet şunları söyledi:

“Elim sargıda olduğu için tıraş olamıyorum. Giyinmeme ağabeyim yardım ediyor. Sol elimle yemek yemekte zorlanıyorum. Annem bana yardımcı oluyor. Yazı bile yazamıyorum. 3 ila 6 ay çalışamayacağım. Zaten görme engelli olduğum için iş bulamıyordum. Geçici işçi olduğum için 1 yıllık sözleşmem 31 Aralık’ta sona erecek. Elimde sakat olduğu için iş bulmam daha da zorlaşacak. Ne yapacağımı bilmiyorum.”

DAVA AÇACAK

Bu güne kadar birçok zorluk yaşadığını belirten Muhammet Güden, “Babam Kıbrıs gazisi. Ağabeyim özel bir firmada çalışıyor. 30 dönüm toprağımız kömür nedeniyle istimlak edildi. Çalışmak zorundaydım. Lise mezunuyum. KPSS’den 84 aldım ama atanamadım. En sonunda engelli kadrosundan üniversitede işe başladım. Hangi mantık görme engelli birisini hızar makinesinde çalıştırır. Defalarca söylememe rağmen yerim değiştirilmedi. Olaydan sonra emniyetteki ifademde şikayetçi olduğumu belirttim. Üniversiteye ve yetkililere dava açacağım” dedi.

“GEREKENİ YAPACAĞIM”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, yaşanan olayla ilgili gerekenin yapılacağını söyledi.

Kazayla ilgili kendisinin bilgilendirildiğini belirten Prof. Dr. Harmandar, “Kazanın ardından rektör yardımcılarım beni bilgilendirdi. Yaralının hastaneye kaldırıldığını söylediler. Gereğinin yapılması için talimat verdim. Ancak çalışanın görme engelli olduğunu bilmiyordum. Üstümüze düşeni sonuna kadar yapmaya hazırız. Eğer bir hata varsa bu konuda da gereken yapılacaktır” dedi.

Bu haber toplam 99 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.