Görme engelliler için robot

Görme engelliler için robotMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri tarafından yıl içinde montajı tamamlanan robotlar görücüye çıktı. 5 ayrı kategoride üretilen robotlar içinde görme...

Görme engelliler için robot

Görme engelliler için robot

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri tarafından yıl içinde montajı tamamlanan robotlar görücüye çıktı. 5 ayrı kategoride üretilen robotlar içinde görme engeliler için ses takip eden robot da bulunuyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Melsek Yüksek Okulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğrencileri tarafından yıl içinde montajı tamamlanan robotlar sergi ile tanıtıldı.

Meslek Yüksek Okulu tarafından iki yılda bir düzenlenen Elektronik ve Otomasyon Yıldızları 2014 yılı robot yarışmasında 5 değişik kategoride yarış düzenlendi. Okulun öğretim görevlilerinin jüri üyeliği yaptığı yarışmada çay karıştıran robot, kollu robot, sumo güreşi yapan robotlar ve çizgi robotları hünerlerini sergiledi. Yarışmanın en ilgi çeken robotları ise Sumo güreşi yapan robotlar oldu. İki robot karşılıklı olarak Japon güreşini karşılıklı olarak gerçekleştirirken, aynı zamanda çizgi robotu olma özelliği taşıyan robotlar rakiplerini sinyal yolu ile bularak çizgi dışına atmak için güç kullanıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğretim görevlisi Kadir Cengiz, iki yılda bir gerçekleştirdikleri robot yarışmasının ana amacının öğrencileri geleceğe hazırlamak olduğunu söyledi. Cengiz, “İki yılda bir robot çalışmalarımızı sergiliyoruz. Şu anki hedefimiz montaj ve programlama üzerine yapılan çalışmalar. Değişik kategorilerde öğrencilerimizin kendi istekleri doğrultusunda yapılan ürünler burada sergileniyor. Beş grup robot var. Birincisi çizgi izleyen robotlar. Bu robotlar endüstride şu an seri üretimde çok kullanılan bir sistem. Ayrıca gelecekte özürlüler için belli bir ring etrafında hareket etmeleri için bu tür araçlarda kullanılacak sistemler olarak düşünülüyor. İkinci kısım robotlar kol robotları dediğimiz endüstriyel robotlar. Bu robotlar sanayide işçilerin yerini alacak robotlar. Burada sergilenen çaycı robot bunlardan birisi. Üçüncü aşamada Sumo robotlar var. Bu robotlar Japon Sumo güreşçileri benzetilerek onlardan örnek alınarak yapılan bir robot. Sumo Robot çalışmaları şu anda dünyada yapılan en revaçtaki robot çalışması. Bu robotlar aynı zamanda bir eğlence unsuru olarak kullanılıyor. Biz o sektöre de girmiş olduk. Bunun yanında Örümcek robot kategorisi var. Bu robotlarda da hedef küçük çaplı robotların performansını ölçmek. Ses takip eden robotlar. Buradaki hedef herhangi bir şeyi kaybettiğimiz zaman seslenerek gelmesini sağlamak. Bu robot görme özürlüler için kullanılabilecek bir sistem. Sensör sistemi takıldığı zaman eğer bir tehlike ile karşı karşıya gelirse direk engelliyi uyarabiliyor” dedi.

Bu haber toplam 121 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.