Göcek Koylarının geleceği tartışıldı

Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında Göcek Koyları ve çevre düzeni hakkında Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda kaymakamlar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, liman işletme müdürleri, daire müdürleri ve sektör temsilcilerin...

Göcek Koylarının geleceği tartışıldı

Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında Göcek Koyları ve çevre düzeni hakkında Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda kaymakamlar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, liman işletme müdürleri, daire müdürleri ve sektör temsilcilerin katıldığı toplantı yapıldı.

Vali Şahin toplantıda yaptığı açıklamada, Muğla’nın çok nadide, özel deniz kıyısı, koyları ve tabi varlıklara sahip olduğunu ifade ederken, “Eşsiz güzelliklerimizi daha iyi koruyalım diye uğraşıyoruz. Oraları kullanarak korumak insanlık vazifemiz.  Denizi temiz tutmak ve gelecek nesillere aktarmak bizim Milli görevimiz.” diye konuştu.

Göcek Koylarına gelen yerli ve yabancı bütün ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Şahin, “Disiplinli bir şekilde çevreyi kullanmaya devam etmemiz lazım. Göcek Koyları,  sirkülasyonun az olması nedeni ile daha dikkatli olmalıyız. Günibirlik tekne sahiplerine sezon öncesinde mutlaka eğitim verelim. Buraların bizlere atalarımızdan miras kaldığını, dolayısıyla koyları korumanın bir insanlık vazifesi olduğunu anlatmamız şart.”  dedi.

Vali Şahin, Göcek Koylarında özellikle teknelerin sıvı ve katı atık atım konusunda sıkı denetimden geçirilmesi gerektiğini ifade ederken, “Günübirlik teknecilere, bu kuralların kaliteyi arttırmak yönünde olduğunu anlatmamızda fayda var. Bunu iyi uygulamamızın uzun vadede yine bize faydası olacak. Göcek Koyları muhteşem yerler.  Oraları mümkün olduğunca temiz tutalım.”  ifadelerini kullandı.

Göcek Tekne Kooperatifleri Mehmet Yılmaz yaptığı konuşmada, “Göcek Liman Başkanlığı’nın günübirlik teknelerin bağlama, giriş-çıkış  ve atık verme yerleri için çalışmaları var. Bu bahsedilen konulara oradaki işletmeciler olarak gereken önemi gösteriyoruz. Çünkü biliyoruz ki Göcek koyları bizim ekmek teknemiz. Buna sahip çıkmak istiyoruz. Koyların daha temiz olması için tekne boyları ve kapasitelerinin sınırlandırılmasını öneriyoruz. Kapalı koylara standart tekneler yanaşsın.” şeklinde konuştu.

SS Göcek Mavi Tur Kooperatifi Başkanı Nejdet Sarı ise şu öneride bulundu:  Motor yatların her gün yakıt atığı vermesi gerekiyor. Atık alma teknesi bir tane var. Göcek Koylarının daha temiz tutulması için bu teknelerin sayısının arttırılması gerekiyor. Ayrıca limanlarda ve marinalarda daha fazla atık verilebilecek yerlerin olması lazım.

Diğer yandan Vali Şahin, Akdeniz çanağının en nadide koylarının bulunduğu Göcek Koylarındaki tesislerin kalitesini arttırmayı hedeflediklerini belirtirken, burada bulunan tesislerin iyileştirilmesi ve yatlarla gelen turistlere daha kaliteli hizmet sunulması için oluşturulacak bir komisyon tarafından daha sıkı denetimlerin yapılması yönünde  çalışmaların başlatılması için talimat verdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur yaptığı konuşmada, Göcek Koylarında şamandıra ve mapaların olduğunu, herhangi bir işletmeye maruz kalmadığı ve koruma kontrolü sağlanmadığı için teknelerin zararına maruz kaldığını ifade etti. Toplantıda aynı konu ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP Türkiye Ofisi tarafından yürütülmekte olan “Türkiye’nin Deniz Kıyı Koruma Alanları Sistemi’nin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bu şamandıra sisteminin MELSA tarafından işletilmesi talebi ele alındı. Vali Şahin, bu konu ile ilgili çalışmaların en kısa sürede yapılması gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.