Fethi Bey anıldı

Türk Hava Kurumu (THK) ile Fethiye Belediyesi tarafından Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye'ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ölümünün 99. yılında kendi heykeli önünde düzenlenen törenle...

Fethi Bey anıldı

Türk Hava Kurumu (THK) ile Fethiye Belediyesi tarafından Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye'ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ölümünün 99. yılında kendi heykeli önünde düzenlenen törenle anıldı.

Saygı duruşunun yapılıp, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende daha sonra Şehit Mehmet Fethibey’in yeğenlerinden gelen mektup okundu. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Muammer Şahin Şehit Mehmet Fethibey’in biyografisini okumasının ardından Türk Hava Kurumu Genç kanatlar üyesi şiir okudu.

Törende konuşan THK Genel Başkanı ve Uluslararası Havacılık Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Yıldırım, Fethi Bey'in Türk Havacılığı açısından çok önemli bir isim olduğunu söyledi. Havacılığın bu kadar ilerlemesinde Fethi Bey'in çok büyük emeği olduğunu vurgulayan Yıldırım, "İsmini bu güzel kente veren şehit Fethi Bey'i anma töreninde yer almaktan dolayı çok mutluyum. Anadolu güçlü olmayı gerektirir. Bugün kendi okulumuzu, üniversitemizi kuruyoruz. Dünyanın her yerinde ses getirecek faaliyetlerin içerisindeyiz. Fethiye'de havacılık meslek yüksekokulu ve bir de fakülte açacağız" dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise; “Çıkmış olduğu meydan okuyucu yolculukta uçmaya varan kahraman Tayyareci Fethi Bey'in şahadetinin 99. yılında kendisini rahmetle, minnetle yâd ediyoruz. Bir şehrin vefa duygusunun tezahürü olan bu törene katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Ailesi, şehri, ülkesi için kendisini feda edenlere kahramanlar denir. Kahramanlık ama bir mezar taşında, ama göğüste taşınan bir madalyada ama böyle bir abidede sembolleşir, ölümsüzleşir. Kahramanlar bir milletin zaman içinde akışının, yol göstericileri, köşe taşlarıdır. Her sene ısrarla, bu anma törenlerinin yapılmasının ardında yatan, yeni nesillere yön vericileri tanıtmak, unutulmamalarını sağlamaktır. Her sene törenlerimize katılarak bize onur veren, her verdiği sözü yerine getirerek Türk havacılığının, Atatürkümüzün işaret ettiği hedeflere ulaşabilmesi için çabalayan, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ni ülkemize kazandıran Sayın Genel Başkanımız Osman Yıldırım ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca adını bir hava şehidinden alan ilçemizde, hava kurumu çalışmalarını topluma yayan, okullara sokan, yarışmalar düzenleyerek dikkatleri çeken, gençlerimizi kuruma kazandıran çalışkan Şube Başkanımız Mustafa Özkaya'ya da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Milliyetçilik Bilge Kağan'dan Fatih'e, Ziya Gökalp'den Mustafa Kemal Atatürk'e, Peyami Sefa'dan Mehmet Akif Ersoy'a 'Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal' diyebilecek kadar ileri giden" ve Erol Güngör'den günümüze kadar süre gelen manevi bir olgudur.

Milliyetçilik kafatasçılık değildir

Milliyetçilik bizim anladığımız manada ne kafatasçılıktır ne kavmiyetçiliktir. Bu milletin her ferdini kucaklayarak bu ülkeyi sevmek, milletin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmak ve bu ülkeyi her konuda yükseltmek için çalışmaktır. Biz bu değerlerimizi ayaklar altına aldırmayız. Bu böyle biline. Ayrıca konu devlet-millet olunca 30 yıllık terörün müsebbiplerinin, muhatap alınmasının bu milletin vicdanında açtığı yarayı kimse hafife almasın. İlçemizde olduğu gibi ülkemizde de, hoşgörünün barışın, kardeşliğin, huzurun hüküm sürmesinden, herkes gibi bizlerde mutlu oluruz. Ancak bu hassas noktada daha dikkatli davranılması gerektiği kanaatindeyiz. Şehirler sembolleriyle anılır, İstanbul'un Galata Kulesi, Kız Kulesi, İzmir'in Saat Kulesi, Adana'nın pamuk kozası, Antalya'nın portakalı, Fethiye'nin de sembolü Şehit Fethi Bey'dir. Ne mutlu bizlere ki adını bir şehitten alan bir ilçede yaşıyoruz. Seneye inşallah Tayyareci Fethi Bey'in şahadetinin 100. yılının anma töreninde tekrar sağlıklı olarak bir arada olmamız temennisiyle, katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür eder, daha güzel günlerde buluşabilmek ümidiyle saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da Fethiye’deki yamaç paraşütünün kurulacak havacılık fakültesi ile kurumsallaşacağını, bu yüzden Fethiye’ye Havacılık Fakültesi kurulması için çalışmalar yapılmasını isteyip, Fethiye’nin böyle bir şehidi yaşatmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.

Törende daha sonra Türk Hava Kurumu’nun kazandırdığı 9 adet yangın söndürme uçağından birisinin Fethiye Körfezi üzerinde yapmış olduğu gösteri izlendi. 6 ton suyu 5dakika içerisinde denizden alarak havalanan yangın söndürme uçağı törene katılanlarca ilgiyle izlendi. Törende ayrıca roket atışı gösterisi ve motorlu paraşüt gösterisi de yer aldı.

Tayyareci Fethi Bey Kimdir?

İlk Türk pilotlarından olan Tayyareci Fethi Bey, İstanbul'da doğdu. 1907 yılında Bahriye Mektebi'ni bitiren Fethi Bey, mesleğinde ilerlemek için 1911 yılında gittiği İngiltere Bristol Uçak Fabrikası'nda aldığı havacılık eğitiminden dönünce yüzbaşılığa yükseldi. Bir süre İstanbul'da çeşitli gösteri uçuşları gerçekleştirdi. Tayyareci Fethi Bey ve gözlemcisi Sadık Bey, 8 Şubat 1914'de Muavenet-i Milliye isimli Bleriot XI/B XI/B uçağı ile İstanbul-İskenderiye uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye uzanan hava yolculuğunun son etaplarında 3 Mart 1914 tarihinde Şam'ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düşerek, Türk havacılık tarihinin ilk şehitleri arasında yer aldı.

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.