Doğa harikası Damla Deresi SOS veriyor

Binlerce yıl süren oluşumunun ardından özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yanında yöre halkının da uğrak ve mesire alanı doğa harikası Damla Deresi SOS veriyor. İl Özel İdare tarafından   Kıran...

Doğa harikası Damla Deresi SOS veriyor

Binlerce yıl süren oluşumunun ardından özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yanında yöre halkının da uğrak ve mesire alanı doğa harikası Damla Deresi SOS veriyor. İl Özel İdare tarafından   Kıran Köyü yolu genişletme çalışmaları nedeniyle Damla Deresi içinde su elde etmek amaçlı açılan çukurlar Damla Deresini kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.  Su havuzlarından su alan ağır tonajlı kamyonların Damla Deresi ve Damla Mağarası içinde geçmesi ise bu bölgedeki doğal dengeyi tehdit ediyor.

Vatandaşlar çalışmanın durdurulmasını istiyor

Damla Deresinde yapılan bu çalışmaya tepki gösteren vatandaşlar bu uygulamanın devam etmesi durumunda bu doğa harikasının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söylediler. Dereden su alma çalışmasının durdurulması gerektiğini belirten vatandaşlar; “ Yol yapımında kullanılacak su başka bir kaynaktan elde edilebilirdi. Bu nasıl bir düşünce anlayabilmiş değiliz. Damla Mağarası yüzyıllarca süren doğal oluşumlar sonrası bu hale geldi. Şimdi bunu birkaç ayda yok olacak. Mağarasının oluşmasında dereden gelen su büyük önem taşıyor. Zaten yaz aylarında su yok denecek kadar azalıyor. Açılan havuzlar ile bu su tamamen kesilecek. Mağaranın göçme tehlikesi bile olabilir. Dere ve mağara içinde geçen ağır tonajlı kamyonlar deredeki toprağı sıkıştıracak ve hiç su tutmayacak. Yetkililerden bu çalışmanın vakit kaybetmeden durdurmalarını istiyoruz. Akis takdirde bu doğa harikası birkaç ay sonra yok olacak” dediler.

Hem yaz hem kış aylarında doğa harikası

Damla Deresi ve Mağarası Yerkesik Beldesine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunuyor. Mağara, yüzyıllar boyunca oluşan sarkıt ve dikitlerle ve küçük küçük şelaleri ile adeta bir doğa harikası. Kış aylarında deredeki akan suyun debisi ile mağaraya girilemezken özellikle soğuk günlerde mağaranın her yanı buzullara dönüşüyor.  Yaz aylarında ise doğal bir klimaya dönüşen mağara yöre halkının, yerli ve yabancı turistlerin uğrak ve nefes alma noktası. Muğla Kültür Turizmine önemli bir katkı sunmaya başlayan Menteşe Mahallesindeki Kerimoğlu Türküsü Evi’ne de çok yakın olan Damla Mağarası Kerimoğlu Türküsü Evi ziyaretçilerinin ve Akbük dönüşü günün yorgunluğunu atmak isteyen tatilcilerin de uğrak noktası durumunda.

Hüseyin Atılgan (ÖZEL HABER)

Bu haber toplam 222 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.