Denizler için toplandılar

Türkiye’nin deniz odaklı, öncü ve tek sivil toplum kuruluşu olan Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA “Denizler Yaşasın” diye çıktıkları yolda, deniz tutkunu olan UNT Holding Ceo’su Uğur Tatlıcı ve annesi Nurten Tatlıcı ile...

Denizler için toplandılar

Türkiye’nin deniz odaklı, öncü ve tek sivil toplum kuruluşu olan Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA “Denizler Yaşasın” diye çıktıkları yolda, deniz tutkunu olan UNT Holding Ceo’su Uğur Tatlıcı ve annesi Nurten Tatlıcı ile bir araya geldiler.

Türkiye’nin denizlerini ve suyollarını koruma konusunda, önemli bir rol üstlenen TURMEPA, ülkemizin bu alanda faaliyet gösteren lider sivil toplum kuruluşu. Ülkemiz, deniz ve kıyılarının gerek doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel kaynakları, gerekse biyolojik çeşitliliği ve hem sualtı hem su üstü canlı ve cansız varlıkları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Kurulduğu günden bu yana deniz ve kıyılarımızın korunmasını ulusal bir öncelik haline getirerek idealleştiren Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA, Tatlıcı ailesi gibi çevre bilinci yüksek olan, iş dünyasının önde gelen isimleri ve deniz sever halkın katkılarıyla hedeflerine doğru önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Denizler, tüm dünya yüzeyinin %71’lik kısmını oluşturmakta ve canlıların büyük bir kısmını içinde barındırıyor. Bu yüzden başta ekosistem olmak üzere denizler üzerindeki baskı tüm dünya yaşamını da etkiliyor. Deniz suyu kalitesinin, insan etkisi ve dolayısıyla doğal etkenlerce değişime uğrayarak, doğal ve sağlıklı sınırların dışına çıkmasıyla denizlerimiz oksijensizleşiyor. Bunun sonucunda ekolojik, sosyolojik, ekonomik ve sağlık ile ilgili bir takım problemler ortaya çıkıyor. Bu problemlere neden olan kirlenme etkileri başlıca, organik ve kimyasal olarak sınıflandırılıyor. Birçok yönüyle yararlandığımız denizlerimiz kirlilik baskısı altında ve şimdiye kadar cömertçe yararlandığımız kaynaklarımız, bu baskıyla yok oluyor. Başta biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olan denizlerimizde kentsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan deniz kirliliğinin artması kıyısal yapılaşmanın büyümesi ve aşırı avlanmanın önemli bir sonucu.  Deniz kirliliği, sağlığımızı bozucu etkilerinden dolayı turizmi de etkilemekte ve buda ekonomik zararlara yol açıyor.

İnsana büyük görev düşüyor

İnsanlara bu konuda çok iş düşüyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi, deniz kirliliği ve kıyılar ile ilgili sorunlar ayrı bir önem taşıyor. Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA’nın, 2006 yılında başlattığı çalışmalar sayesinde, cennet koylarımız temiz kalmayı başarıyor. Kaynakları  kirletmeden, tüketmeden bizden daha sonraki nesillere devretmeyi vazgeçilmez bir misyon olduğunun bilincinde olan UNT Holding Ceo’su Uğur Tatlıcı ve annesi Nurten Tatlıcı, Tatgolf Club’ünün de sloganı olan ”Mavi ile Yeşilin birleştiği yer” sözünün, TEMA Vakfına yapılan bağışlar ile “Yeşilini”, yakınları adına TURMEPA ya yaptıkları bağışlarla ise deniz canlılarını koruma altına alarak “Mavisini” yaşatmaya kararlı olduklarını gösterdiler.

 

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.