Deniz Şehitleri unutulmadı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Fethiye’de deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldı. Fethiye kordon boyundan Kayhan isimli gulet yat ile ayrılan denizciler, önce körfez turu yaptı. Denize çelenk bırakma etkinliğine...

Deniz Şehitleri unutulmadı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Fethiye’de deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldı. Fethiye kordon boyundan Kayhan isimli gulet yat ile ayrılan denizciler, önce körfez turu yaptı. Denize çelenk bırakma etkinliğine Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Liman Başkanı Cihan Duman, Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ve Sahil Güvenlik 83 Bot Komutanı Dnz. Yüzbaşı Hasan Yaşar’ın yanı sıra denizciler ve daire amirleri katıldı. Kaymakam Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Liman Başkanı Cihan Duman, Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan tüm deniz şehitleri için denize çelenk bıraktılar.

Çalık: Milletimizin de bayramı

Kaymakam Ekrem Çalık gazetecilerin günün anlam ve önemiyle ilgili sorusu üzerine “Bugün Türk sularında Türk Bayrağı ile ticaret yapmak üzere Türk denizcilerine ticaret hakkını veren yasanın kabotaj yasasının kabul edilişinin yıl dönümüdür. Dolayısıyla Kabotaj bayramı denizcilerin olduğu kadar, denizlerde büyük zaferler elde edildiği için milletin de bayramı olarak kabul edilir ve öncelikle denizcilerin bayramını kutluyorum” dedi. Çalık “Bu kapitülasyonlarla Osmanlı’nın son döneminde ticaretin sömürgeleştiği bir ortamda Cumhuriyet Dönemi başında bu kanunun çıkışı çok küçük bir olaydı. Sömürgecilikten kurtulup kendi bayrağımızla, kendi limanlarımızla ticaret yapma imkanı verilen bir yasaydı. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili deniz ticareti açısında çok önemli konumda olan denizlerimiz. Bu nedenle bunun anılması, vurgulanması ve deniz ticaretinden doğan nemanın Türk milletine mal edilmesi kanaatindeyiz. Ayrıca Akdeniz’i Türk gölü haline getiren Hint okyanusuna kadar deniz güvenliğini sağlayan hala uluslar arası kara sularda deniz güvenliğini sağlayan kahraman Türk denizcilerinin şehitlerini rahmetle anıyoruz” dedi.

Arıkan, denizcilerin sorununa dikkat çekti

Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ise, "Denizcilerin sorunu bu ülkede biraz zor çözülür. Çünkü biz denizci bir millet olamadık. Ama öncelikle denizcilerin sorununun çözülmesi için denizci millet olmamız lazım” dedi. Arıkan denizci millet olmak için gayret ettiklerini de belirterek, "Bu kolay bir zamanda olmayacak. Çünkü biz Yörük kökenliyiz. Genelde yaylaya çıkarız, sahile inmeyiz. Bana göre en büyük sorun bu. Ama insanlarımızı denize alıştırmak lazım. Bunun için de mevzuatları kolaylaştırmamız gerekiyor. Bir amatör belgesiz denize çıkan insan 2 bin 500 TL ceza yiyor. Normal bunu ticari olarak yapan arkadaşımız aynı cezayı yemiyor. Çok daha düşük ceza yiyor. Olayın mantığı buradan belli. Her şey ters” dedi.

Saatcı: Denizcilerin sıkıntıları belli

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da denizcilerin sıkıntılarının bittiği günlerin vesile olması dileğiyle denizcilerin bayramını tebrik etti. Başkan Behçet Saatcı, “Fethiye denizcilerinin sıkıntıları belli. İşte limanın temizliği, çekek yerinin taşınması, yeni yat limanlarının yapılması, yat bağlama iskelesi, kruvaziyer iskele yapılması. Bunları tek tek söylemekten usandığımız ama peşinden hala olsun diye koşturmaya devam ettiğimiz Fethiye’nin olmazsa olmazları. İnşallah bunların hayata geçtiği başlangıcın tarihi olsun diyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.