Demir’den Savunma Bakanı’na 7 soru

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, TBMM Genel Kuruldaki 394 sıra sayılı TSK Disiplin Kanun Tasarısı görüşmelerinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, Muğla E Tipi Kapalı cezaevinde 15-17 yaş arasındaki 5 gencin...

Demir’den Savunma Bakanı’na 7 soru

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, TBMM Genel Kuruldaki 394 sıra sayılı TSK Disiplin Kanun Tasarısı görüşmelerinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, Muğla E Tipi Kapalı cezaevinde 15-17 yaş arasındaki 5 gencin intihar teşebbüsünde bulunmasının nedenini sordu.

Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ayrıca,  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından cevaplandırılmasını istediği silah Kaçakçılığı, Suriyeli mülteciler, YAŞ Kararları, ve Tutuklu komutanlar ve subaylarla ilgili sorularını yöneltti. Demir, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan şu sorulara yanıt istedi.

-Bir Hükümet üyesi olarak, Muğla'da dün toplu bir intihar girişimi oldu. 15-17 yaş arasında 5 genç intihar teşebbüsünde bulunmuştur. Bunun sebebi nedir, niçin olmuştur? Bu konuda bir açıklama veya bir öngörünüz var mı?

-Türk Silahlı Kuvvetlerinden, YAŞ kararları dışında, bakan onayı veya kararnameler ile yargı kararı olmadan ilişiği kesilen askerlerin mağduriyetini gidermek için kapsamlı bir çalışma içinde olduğunuzu belirtmiştiniz. Sözünü ettiğiniz bu çalışma sonuçlandı mı? Bu konudaki mağduriyetleri gidermek için yasal bir düzenlemeyi ne zaman Meclis gündemine getirmeyi düşünüyorsunuz?

-2010 yılında Anayasa değişikliği "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyelerinin sicil ve özlük işlemleriyle hâkimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı kanunla düzenlenir." hükmünü getirmiş ancak sözü edilen uyum yasası henüz Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçmemiştir. Sicil işlemleri Genelkurmay Başkanlığınca yürütülen hâkimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı tam olarak sağlanmamış bir mahkemenin, Türk Silahlı Kuvvetlerinden yargı yolu açık işlemle ilişiği kesilenler için yargı yolu olarak gösterilmesi ne kadar adaletlidir? Mademki AYİM adil bir yargı yolu idi, YAŞ kararlarına yargı yolu açılmasına rağmen, neden bu kararla ilişiği kesilenlere mahkemeye başvurma yerine geçici 32'nci maddeyle özlük hakları verilmiştir?

-Darbeleri Araştırma Komisyonu Raporu'ndan örnekler verdiniz. O hâlde, söz konusu komisyon raporunda, Türk Silahlı Kuvvetleri, YAŞ kararları dışında bakan onayı veya kararnameler ile tasfiye işlemlerinin yapıldığını ve bunların YAŞ kararlarından bir farkının olmadığını, aynı türden bir mağduriyet olduğunu da okumuştunuz. YAŞ kararları ile ayrılanlara iadeiitibar yaparken kararname mağdurlarını ayrı tutmanız ve bu konuda somut bir adım atmamanız bir çelişki değil midir? Sizin adalet anlayışınıza uygun mudur? Kararname mağdurları için bir düzenleme yapacak mısınız?

-Sağlık Bakanlığı, biliyorsunuz sağlıkta şiddet ve diğer olaylarla ilgili olarak sağlık çalışanlarına avukat veyahut hukuk yardımı yapıyor. Siz de özellikle komutanlarınızın içeride haksız bir şekilde tutuklu bulunması nedeniyle ve mahkemelerde onlara hukuk ve avukatlık, savunma konusunda yardım yapmayı düşünüyor musunuz?

zellikle Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Hatay illerinde yaklaşık 200 bin dolayında mülteci var. Bu mültecilerin oralarda beslenmesi sonucu, konuk olarak karşılanması sonucunda, birçok insanın sokaklarda dilendiğini görüyoruz ve bu dilenci sayısı çok arttı. İnsanlar, Şanlıurfa ve çevresinde yürümekten, dolaşmaktan oldukça rahatsız oluyorlar. Bu konuda bir önlem almayı düşünüyor musunuz?

-Ayrıca silah kaçakçılığıyla ilgili, Hükümetiniz bu kaçakçıları ortaya çıkaracak mı, bunun üzerine gidecek misiniz? Bu konuda görüşleriniz var mıdır? Özellikle basındaki bu haberler bizleri ve Türk halkını üzmektedir.

Bu haber toplam 102 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.