Demir’den Başbakana soru yağmuru

İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaklaşık bir hafta önce başlayan direniş ve protestolar dalga dalga yurt geneline yayılırken beraberinde getirdiği tartışmalar da aralıksız olarak sürüyor. Protestoların bir demokrasi arayışı...

Demir’den Başbakana soru yağmuru

İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaklaşık bir hafta önce başlayan direniş ve protestolar dalga dalga yurt geneline yayılırken beraberinde getirdiği tartışmalar da aralıksız olarak sürüyor. Protestoların bir demokrasi arayışı olduğunu belirten CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, olayların sorumlusu olarak Başbakan ve hükümeti göstermişti. “İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülmesine ve parkın “betonlaştırılmasına” karşı çıkan yurttaşlarımızın, “demokrasi arayışı eylemi” tüm Türkiye geneline yayılmıştır.

30 Mayıs - 04 Haziran 2013 tarihleri arasında yurt genelinde devam eden eylemlerde polisin müdahalesinde, çok sayıda yurttaşımız yaralanmıştır.” Diyen Demir, Başbakana adeta soru yağmuruna tuttu. Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılmak üzere Meclise verdiği soru önergesinde Başbakandan şu sorulara cevap istedi:

-Tüm Türkiye'de gösteri hakkını kullanan yurttaşlarımızdan, hastanelere başvuran ve başvurmayan yaralıların sayısı kaçtır?

-Bu olaylarda ortaya çıkan vakalar nelerdir? Panzerlerin ezmesi sonucu yaralanan yurttaşlarımız var mıdır? Varsa sayısı kaçtır? Türkiye genelinde kaç kişi kör olmuştur ve kaç solunum yetmezliği vakası vardır? Kaç kişi plastik mermi ve gaz bombası isabet etmesi nedeniyle yaralanmıştır? Kaç yurttaşımız sakat kalmıştır? Kaç yurttaşımız hayatını kaybetmiştir?

-Türkiye genelindeki eylemlerde kaç emniyet gücü yaralanmıştır? Emniyet güçlerinin yanlış uygulamaları sonucunda, birbirlerini yaralamalarının sayısı kaçtır?

-Türkiye genelindeki eylemlerde kaç yurttaşımız gözaltına alınmış ve kaçı tutuklanmıştır?

-Taksim başta olmak üzere, Türkiye genelindeki eylemlerde kaç ton gaz kullanılmıştır? Kullanılan gaz türleri nelerdir? Kaç ton biber gazı kullanılmıştır? Kaç plastik mermi kullanılmıştır? Kaç ton su ve kaç ton gaz karıştırılmış su kullanılmıştır? Kaç adet gaz bombası atılmıştır?

-Kullanımı yasak olan boyalı su kullanılmış mıdır? ABD ve Avrupa’da ülkelerinde yasak olan “portakal gazı” kullanılmış mıdır?  Kullanma tarihi geçen gaz bombası ve biber gazı kullanılmış mıdır?

-Eylemlere müdahalede yurt genelinde kullanılan gaz bombalarının, plastik mermilerin ve biber gazının toplam maliyeti ne kadardır?

-Bu olaylarda Taksim'de kaç polis görevlendirilmiştir?

-Biber gazı ve gaz bombalarının kullanma talimatlarına göre 45 derece havaya sıkılması gerekirken, talimatlara aykırı kullanım olmuş mudur?

-Emniyet güçlerine orantısız güç ve orantısız biber gazı kullanımı emrini kim ya da kimler vermiştir? Bu kişiler hakkında soruşturma açılmış mıdır?

-Kaç polis usulsüz emre itaat etmemiştir ya da istifa etmiştir? Kaç polis hakkında işlem yapılmıştır?

-Emniyet güçleri eylem alanlarındaki sokak hayvanlarına da “kasti olarak” biber gazı sıkmış mıdır? Bu emniyet güçleri hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

Bu haber toplam 106 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.