Demir, yasadışı avcılığı meclise taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, ülkemiz ve Muğla genelinde yaşanan denizlerdeki bilinçsiz ve yasadışı balık avcılığını meclis gündemine taşıdı.“Ülkemizde bilinçsiz avcılığın önüne geçilmesi, yasadışı...

Demir, yasadışı avcılığı meclise taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, ülkemiz ve Muğla genelinde yaşanan denizlerdeki bilinçsiz ve yasadışı balık avcılığını meclis gündemine taşıdı.

“Ülkemizde bilinçsiz avcılığın önüne geçilmesi, yasadışı balıkçılığın engellenmesi,balık çeşitliliğinin arttırılması,işlenmesi ve pazarlanması konularında, balıkçılığın bir an önce denetim altına alınması gerekiyorken, ne yazık ki su ürünleri mühendislerine gereken önem verilmemekte ve istihdam sağlanmamaktadır.

Su Ürünleri Fakülteleri Mühendisliği Bölümünün ilk mezun verdikleri 1986 yılından beri,mezun edilen “su ürünleri mühendisi” sayısı sadece 11.000 civarındadır. Oysa ülkemizde çoğu bölüm fakülteleri sadece bir yılda bu kadar mezun vermektedir. Su Ürünleri Mühendisleri Derneği-SÜMDER’in verilerine göre, bugüne kadar verilen 11.000 mezundan sadece 600 su ürünleri mühendisinin istihdam edilmiştir. Çalışma alanındaki zorluklar ve ücretlerin düşüklüğü yüzünden,“su ürünleri mühendisleri” kendi mesleğini yapamaz haldedir. Su Ürünleri Fakülteleri de öğrenciler tarafından tercih edilmez duruma gelmiştir.” Diyen Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere şu sorulara cevap istedi:

-Son yıllarda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklerin hemen hemen tamamında, su ürünleri mühendislerinin iş tanımlarına giren birçok konuda, (su ürünleri sağlığı, su ürünleri nakli, su ürünleri hijyeni ve kontrolü gibi) 30 yıldan beri lisans, yüksek lisans ve doktoraseviyesinde eğitim veren fakülte olan “Su Ürünleri Fakültesi” mezunları neden yetkilendirilmemektedir?

-Kamuda istihdam edilen “su ürünleri mühendisi” sayısı 2011 ve 2012 yılları itibariyle kaçtır? Bu meslek grubuna az sayıda kadro tahsis edildiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-19/06/2002 tarihli ve 24790 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğine” göre,su ürünleri mühendislerineürettiği balığı toptan ve perakende satış yerlerinde denetleme yetkisi neden verilmemektedir?

-17/12/2011 tarih ve 28145 sayılı “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmeliğe”göre,su ürünleri mühendisleri ürettikleri balığa neden “nakil beyannamesi” düzenleyemez duruma getirilmiştir?

-Su ürünleri mühendislerinin mağduriyetinin giderilerek,bu meslek grubunda çalışanların hak ettikleri itibara kavuşturulmaları için Bakanlığınız bünyesinde başlatılacak herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nedir?

Bu haber toplam 46 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.