Demir, Türk Müzeciliğinin babasının evini inceledi

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’ndeki Türk Müzeciliğinin babası olarak da tanının ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu yapan Osman Hamdi Bey’in yaşadığı...

Demir, Türk Müzeciliğinin babasının evini inceledi

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’ndeki Türk Müzeciliğinin babası olarak da tanının ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu yapan Osman Hamdi Bey’in yaşadığı evi Osman Hamdi Bey Konağını ziyaret etti.

Osman Hamdi Bey, Lagina Antik Kenti'nde 1890'lı yıllarda yaptığı kazı çalışmalarında kaldığı ve yaklaşık 120 yıllık geçmişi olduğu düşünülen konak, Müze ev olarak ziyaret ediliyor.

Konakta sergilenen reprodüksiyon tabloları inceleyen Demir; “Türkiye’de ilk antik kazıları başlatan ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey'in çalışmalarını bütün Dünya biliyor, o kadar güzel bir ülkede yaşıyoruz ki, tarihimizle sanatımızla hepsi başlı başına bir armağan. Yaptığı kazı çalışmaları, ressamlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi ülkemiz adına gurur verici, bugün burada o günleri resimlerden de olsa görmek ülkemizin en büyük zenginliğidir”dedi.

Osman Hamdi Bey Konağı hakkında bilgi veren görevli Figen Sucuoğlu; “Konakta, Osman Hamdi Bey'in kişisel eşyaları, o dönemde kullandığı ev eşyaları, bölge sakinlerinin verdiği el işleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bize ulaştırılan röprodüksiyon ve yağlı boya kopyaları yer alıyor. Konaktaki koleksiyonda yer alan 50 tablonun içinde en fazla ilgiyi, 'Kaplumbağa Terbiyecisi' ve 'Silah Tüccarı' tabloları görüyor” diye konuştu.

Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi resmini incelerken İran gezisinden bahseden Demir; “Geçen Yıl İran Yezd şehrinde Otelin bahçesinde kaplumbağaları fark ettim. Sonra bahçeye karpuz getirdiler, ne kadar kaplumbağa varsa karpuzu yemeğe geldiler. Ertesi günü tekrar baktığımda yine bahçedeydiler. Biz alışmışız kedi, köpek, keçi besleyen otelleri, kaplumbağa demek ki o dönemlerden gelen bir kültür olabilir belki de uğur getirdiği inancı ile mi beslediklerini tabloyu incelerken düşündüm” dedi.

Osman Hamdi Bey'in yapıtları

Osman Hamdi Bey, 1891-1892 yıllarında Lagina Antik Kenti'nde kazılar yaptı ve 1892 yılına kadar yapılan kazılarda toplanmış olan heykel ve kabartmaları İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürdü. Osman Hamdi Bey'in bu girişimi sayesinde, Lagina Antik Kenti'nin heykeltıraşlık eserlerinin yurt dışına gitmesinin önlendiği açıklandı. Lagina Antik Kenti'nde yürütülen kazılar, Türk bilim adamları tarafından yürütülen ilk kazılar olması nedeniyle büyük bir öneme sahipti. Arkeoloji alanındaki çalışmaları ile uluslararası bir üne sahip olan Osman Hamdi Bey'i dünyanın en ünlü müzeleri arkeoloji alanındaki çalışmaları nedeniyle madalya ve nişanlarla onurlandırmıştı. Osman Hamdi Bey, arkeoloji ve müzecilik çalışmaları ile birlikte sürdürdüğü ressamlığını, hiç ihmal etmemiş, fırsat buldukça resim yapmıştır. "Kaplumbağa Terbiyecisi", "Kahve Ocağı", "Arzuhalci", "Kur'an Okuyan Kız", "Silah Tüccarı", "Leylak Toplayan Kız", "Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar", "Feraceli kadınlar", "Mimozalı Kadın", " Ab-ı Hayat Çeşmesi", "Mihrap" gibi tabloları Osman Hamdi Bey'in en ünlü yapıtlarından bir bölümü.

Bu haber toplam 122 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.