Davutoğlu: Tek milletiz

Türk Dili Konuşan Ülkeler 4. Zirvesi Dışışleri Bakanları Konsey Toplantısı Bodrum’da yapıldı. Toplantıya Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanları katıldı. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı...

Davutoğlu: Tek milletiz

Türk Dili Konuşan Ülkeler 4. Zirvesi Dışışleri Bakanları Konsey Toplantısı Bodrum’da yapıldı. Toplantıya Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanları katıldı. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Devletler ayrı olsa da hepimiz tek bir milletiz” dedi.

Bodrum Hilton Otel’de Bakan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde gerçekleştirilen Türkçe Konuşan Ülkeler Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’na Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrissov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev katıldı.

Mevkidaşlarını kapıda karşılayan Bakan Davutoğlu, konuşmasına “Aziz kardeşlerim, ikinci vatanınız Türkiye’ye hoş geldiniz” diyerek başladı.

Bakan Davutoğlu, Türk Konseyinin kardeşlik bağları üzerine kurulduğunu belirterek şöyle konuştu: "2009 Nahcivan, 2010 İstanbul’da gerçekleştirilen Türkçe Konuşan Ülkeler konseyinin 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bu yıl zirve temasını turizm olarak belirledik. Turizme verdiğimiz önem sadece ekonomik kaygıdan kaynaklanmıyor. Aynı dil ve kültürel gelenekleri sürdürmüş olan önemli bir alan olarak görüyoruz. Çok boyutlu, derin bir işbirliği olarak görüyoruz. Asırlarca İpek Yolu'nun bir parçası olduk. Beşeri ve toplumlar arası ilişkilerin gelişmesine İpek Yolu önemli bir katkı sağlamıştır."

Türkmen ve Kırgız kardeşlerimizle Ankara’da dün toplantılar yaptığını belirten Davutoğlu, "Güzel bir haberi paylaşmak isterim. Biraz önce aldığım bilgiye göre Türkiye UNESCO kültürel miras komitesine büyük bir oy farkı ile 77 oyla seçildi. Diğer aday ülkeler 48 ve 15 oyda kaldı. Türkiye’nin UNESCO komitesinde yer alması demek, bu masa etrafındaki tüm ülkelerin de üye olması anlamına gelmektedir." Orada ortak kültürel değerleri koruyacaklarını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendireceğiz. Gerek Türk konseyine üye olan gerek Türkçe konuşan tüm topluluklar açısından taşıdığı önemi gözden geçireceğiz. Böyle dönemlerde görüşlerimizi koordine etmek çok önemli. Son dönemlerde sık sık görüşme imkânı bulduk. Son 15 gün en sık görüştüğümüz dönemlerden biri oldu. Çin Şanghay’da yapılan toplantıda Türkiye dönem başkanlığını Çin’e devretti. Bakü’de Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan toplantısını gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantı enerji aktarımları bakımından son derece önemli. İki hafta içinde Kırgızistan’ın değerli Başbakanı Coamnart Bey Türkiye’yi ziyaret etti. Değişik işbirliği anlaşmaları imzaladık. Bütün bu gelişmeler 20 yıl önce böyle bir yoğun trafik olacak denseydi, kimsenin hayal edemeyeceği gelişmelerdi. Farklı devletler altında yaşasalar da, Türkçe konuşanlar tek bir millettir. Bu birlikteliğimiz hiç bir bloka ve millete karşı değil, rekabetçi bir anlayış değil, aksine asırlarca bir arada yaşamış olan halklarımızın kader birliğidir”

“Barış ve istikrar için bir araya geliyoruz”

Bakan Davutoğlu, barış ve istikrar için bir araya geldiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki dönemde bölgesel ve küresel gelişmeler anlamında son derece kritik bir dönemin eşiğindeyiz. Afganistan’dan Nato’nun çekilmesi süreci yaşanacak. Afganistan’ın geleceği hepimiz için çok önemli bu süreçle Ukrayna da yaşanan gelişmeleri ele aldığımızda yine önemli gelişmeler yaşanacaktı. Bu coğrafyada yaşayan ve Türk nüfus barındıran ülkelerle dostça ilişkiler sürdürmek bizler için önemli. Dilde fikirde işte birlik için attığımız bu adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Bakan Davutoğlu’nun açılış konuşmasının ardından ilk konuşmayı dönem Başkanı Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov yaptı. Bakan Mammadyarov, ev sahipliğinden dolayı Türkiye Cumhuriyetine teşekkür etti.

“Telekomünikasyon işbirliği sürmeli”

Dönem Başkanı Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, kısa açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. Mammadyarov Türkçe konuşan ülkeler zirvesinde daha önce gerçekleştirilen Telekomünikasyon alanındaki işbirliğinin mutlaka önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerektiğini belirterek, “Yaptığımız girişimlerin devamı elzemdir. Türk uluslarının kendi arasındaki işbirliğini desteklemek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Üye devletler arasındaki dayanışma gerçekten azami önem arz etmektedir. Önümüzdeki başkanlık süresince gündemimizi kuvvetlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Yeni işbirliği alanlarının da geliştirilmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Geçen dönem telekomünikasyon alanında yaptığımız iş birliği mutlaka devam etmelidir. Bunu çok önemsiyorum.”

Toplantının geri kalan bölümü basına kapalı devam etti.

Bu haber toplam 126 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.