Çocuklar için Mart-Nisan aylarına dikkat

Özellikle günümüzde çocuklarda yılda 4-5 kez görülen bir hastalık grip. Bebeklerde bu dönem anne sütü ile geçerken, kreş ve okula giden çocuklarda ise ciddi bir tedavi zamanı gerekiyor. Özellikle hava yolu ile bulaşan gripte...

Çocuklar için Mart-Nisan aylarına dikkat

Özellikle günümüzde çocuklarda yılda 4-5 kez görülen bir hastalık grip. Bebeklerde bu dönem anne sütü ile geçerken, kreş ve okula giden çocuklarda ise ciddi bir tedavi zamanı gerekiyor. Özellikle hava yolu ile bulaşan gripte hastalık sırasında kullanılan malzemelere dikkat edilmesi gerektiği bilinir. Çocuklarınızın bu dönemde ise bol bol su içmesi, bağışıklık kuvvetlendirici yiyecekler yemesi gerekiyor.Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi doktorlarından Çocuk Uzmanı Ümit Pirim; “Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık. Vücuda 7 – 10 gün önce girip yerleşen bir virüstür” dedi.

Grip ve soğuk algınlığı için bol bol su içilmesi gerektiğini söyleyen Pirim; “Grip etkeni influenza virüsü olan titreme, öksürük ve baş ağrısı belirtileri ile seyreden bir hastalıktır. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Üst solunum yollarını etkiler. Bazen kulak ve sinüs enfeksiyonlarında nedeni olur. Virüs her yıl genetik yapı değiştirmeden bağışıklık bırakmaz” dedi.

Gribin soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini belirten Prim; “İkisi de benzer ama farklıdır. Zatüreye yol açabilir. Soğuk algınlığında genelde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve hapşurma olur. Devamında da öksürük kalır. Şu an bulunduğumuz aylar tehlikelidir.

Eğer kreş ve okul çağındaki çocuğunuzun hapşırma ve burun tıkanıklığı belirtileri ile karşılaştıysanız mutlaka tedbirini erken alın. Sabahları aç karnına bal verin ve pekmezi ihmal etmeyin. Bağışıklık güçlü olursa grip ve soğuk algınlığını çocuklar çabuk atlatır. İlaç tedavisinin yanı sıra mutlaka evde sıkılmış meyve suyu, mevsim meyve ve sebzeleri, çorba ve bol bol su öneririm. Çocuğunuzun bu dönem iştahı olmayacaktır. Ama bir şekilde kahvaltı ile güne zinde başlatın. Haşlanmış yumurta ve peynir ile sıcak bitki çayını ihmal etmeyin. Ara öğün meyve ve süt verin. Dinlenmeside çok önemli. Hijyen ise bunların yanında şart. Ellerini sık sık yıkasın hastalık döneminde çocuğunuz. Öksürük bir haftaya geçmez ise mutlaka önlemini alın yoksa zatüreye çevirebilir” diye konuştu.

Gribin tedavisi hakkında da bilgi veren Pirim şunları söyledi:

“Tedavide mutlaka uzman kontrolünde verilen ilaçları aksatmadan saatinde vermeye özen gösterin. Eğer zamanında ve saatinde alınmayan ilaç olursa ilacında bir etkisi kalmaz. Doktorunuza danışmadan ezbere ilaç vermeyin. Mutlaka muayeneden sonra öngörülen ilaçları alın ve kullanın. Bağışıklık ise çok önemli. Günlük vitamin ve minareleri çocuğunuzun almasını sağlayın. Ceviz bağışıklık güçlenmesin de önemli. İhmal etmeyin. Hazır yiyecekler yerine evde yapılmış yiyecekleri tercih edin. Çocuğunuzun yemesi bu dönemde önemli yoksa vücut güçsüz kalır ve daha ileri hastalıklara yol açar grip ve soğuk algınlığı”

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.