ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN REDDEDİLEN DAVAYA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası projesine verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada mahkeme dava açma süresinin...

ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN REDDEDİLEN DAVAYA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası projesine verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada mahkeme dava açma süresinin 2015 yılında dolduğunu gerekçe göstererek davayı reddetti. Konuya ilişkin Muğla İdare Mahkemesi önünde  açıklama yapıldı.

SİNEM KARAKAYA

Bayır Mahallesi ile Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası projesine verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada mahkeme dava açma süresinin 2015 yılında dolduğunu gerekçe göstererek davayı reddetti.

Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi’nce Muğla İdare Mahkemesi önünde konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan tarafından okunan basın açıklamasında, mevcut hali ile ÇED raporunun projenin çevre üzerinde yaratacağı tahribatı göz ardı ettiği ifade edildi.

“DAVA AÇMA SÜRESİNİN 2015 YILINDA DOLMUŞ OLDUĞU GEREKÇESİYLE REDDETMİŞTİR”

Keşif ve bilirkişi masraflarının süresinde yatırıldıktan sonra ve dosyaya da tek bir yeni bulgu girmemişken mahkeme esastan inceleme kararından vazgeçtiğini söyleyen Aldan, “Geldiğimiz noktada; Çimento fabrikasına karşı ÇED olumlu kararının iptali için açtığımız davada mahkeme ön incelemeleri tamamlamış, davalı Bakanlığın sunduğu bilgi ve belgeleri de inceledikten sonra dosyayı esastan incelemeye ve bu doğrultuda keşif ve bilirkişi incelemesi yapmaya karar vermişti. Bu amaçla Naip hakim atayarak davacılara keşif ve bilirkişi ücretini yatırmak üzere kesin süre de vermişti. Bu yönüyle mahkeme dosyayı esastan inceleme hazırlıklarını tamamlamış, geldiğimiz aşamada keşif ve bilirkişi masrafları süresinde yatırıldıktan sonra ve dosyaya da tek bir yeni bulgu girmemişken mahkeme esastan inceleme kararından vazgeçmiş bu yöndeki hazırlıklarını iptal etmiş ve davamızı dava açma süresinin 2015 yılında dolmuş olduğu gerekçesiyle reddetmiştir” dedi.

“SERMAYEDEN YANA YARGININ İŞLETİLMESİ SÜRECİ YAŞANMIŞTIR”

Mahkeme heyetinin kendi almış olduğu kararı bozarak davanın görülmemesine karar verdiğini kaydeden Aldan, “Bizler bu gelişmeler karşısında bilirkişi heyeti ve onların bu alanda sunacağı raporlarla sürecin tekrar değerlendirileceği umudu içindeyken, bir anda mahkeme heyeti kendi almış olduğu kararı bozarak davanın görülmemesine karar vermiştir. Gördüğümüz o ki ülkemizde pek çok çevre mücadelesi içinde deneyimlediğimiz sermayeden yana yargının işletilmesi süreci yaşanmıştır.

Yargının muhalefeti cezalandırmak ve sindirmek için bir silaha dönüştürüldüğü, sermayenin hizmetine sokulduğu bu süreçte, geleceğimizin daha da karartılmak istenmesi karşısında aynı kararlılıkla mücadele etmeye, gerçekleri söylemeye ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.

Muğla’nın çimento fabrikasına karşı Mücadele iradesi değişmeyecek, hukuki ve meşru mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Nuran Aldan tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

20 yıldır Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde kurulmak istenen Çimento Fabrikası ile ilgili ruhsat verilmeden önce 26 Aralık tarihinde Menteşe Kent Konseyi, Muçep Menteşe Meclisi ve Deştin platformu olarak yaptığımız ortak basın açıklamasında TMMOB Mimarlar Odası’nca düzenlenen 01/10/2021 tarihli Mesleki Denetimde ÇED Çekince Raporu’nda tespit edilen sakıncaları paylaşmıştık.

776 hektar büyüklüğündeki proje alanı tarım alanlarına ve yetişmiş zeytinliklere fazlasıyla yakın olduğunu, Deştin köyü bakımından bu mesafe 2 KM’ye kadar düşmekte olup ÇED dosyasında bulunan Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü yazısında 1-1,5 Km mesafede başka zeytinliklerin de mevcut olduğunu ve bu durumun , 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’nun 20. Maddesine kesin aykırılık oluşturduğunu ,bir bütün halinde bakıldığında Nihai ÇED raporunun pek çok hatalı ve güncelliğini yitirmiş veri içerdiğini,  tarım ve yerleşim alanlarına mesafe, proje alanında bulunan orman vasıflı alanlar gibi konularda yanlış bilgilere dayalı hazırlandığını o gün kamuoyuna  ifade etmiştik. Mevcut hali ile ÇED raporunun projenin çevre üzerinde yaratacağı tahribatı göz ardı ettiği bilinmektedir.

Tüm bu sebeplerle proje hakkında verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali talebi ve Menteşe Belediyesi tarafından 29 Aralık tarihinde verilen ruhsata karşı, Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açmıştık.”

Bu haber toplam 206 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.