Çiftçiye SMS’li uyarı

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Fethiye’nin Seki beldesinde çiftçiler için Erken Uyarı Sistemi kuruldu.Fethiye’nin Seki Beldesi ve Arsa Köyünde ekonomik öneme sahip üretimi yapılan elma yetiştiriciliğinde...

Çiftçiye SMS’li uyarı

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Fethiye’nin Seki beldesinde çiftçiler için Erken Uyarı Sistemi kuruldu.

Fethiye’nin Seki Beldesi ve Arsa Köyünde ekonomik öneme sahip üretimi yapılan elma yetiştiriciliğinde sorun olan Elma karaleke hastalığı ve Elma iç kurduna, Arsa köyünde ise Bağ alanlarındaki Bağ Mildiyösü ve Bağ Salkım Güvesine karşı daha etkin ve ekonomik mücadele yapılabilmesi için Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu.

Erken Uyarı Sistemi için Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından Seki Beldesinde ve Arsa Köyünde arazi incelemesi yapılarak istasyon için yer tespiti yaptı. Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan çalışmada, İstasyon Müdürlüğü uzmanları Dr. Cevdet Kaplan ve Dr. Dilek Poyraz ile birlikte araziler incelenerek Tahmin ve Erken Uyarı Sisteminin kurulumu için uygun bahçeler belirlendi.

Aralık ayı sonlarında kurulumu gerçekleştirilen istasyonlardan 2014 yılı itibariyle sıcaklık, solar radyasyon, toprak nemi, yağış, yaprak ıslaklığı, nispi nem, rüzgâr hızı gibi parametrelerden oluşan istasyon verileri alınmaya başlandı. Alınan veriler ile ilaçlamalar açısından önemli olan yağış miktarı, sıcaklık değerleriyle zararlı biyolojik gelişimi için önem arz eden gün derece değerleri, çiğlenme noktası, don, bitkilerin soğuklama ihtiyacı gibi değerler belirlenebiliyor. Sistem ile Elmada karaleke hastalığı açısından önemli olan askospor ve conidia enfeksiyon riskleri takip edilerek SMS sistemi ile üreticilere ilaçlama zamanıyla ilgili uyarılar yapılacak. Elma karalekesi ve iç kurdu yanında ateş yanıklığı içinde verilerden yararlanılabilecek. Ayrıca bağda ise başta bağ mildiyösü ve salkım güvesi olmak üzere, bağ küllemesi, kurşuni küf hastalıklarına karşıda istasyon verileri kullanılabiliyor.

Firma teknik uzmanı tarafından, konuyla ilgili teknik personele bilgilendirme eğitimi verilirken, SMS (kısa mesaj) sistemiyle bölgedeki üreticilere, ilgili muhtarlıklara, belediyelere ve diğer tüzel kişiliklere ulaşacak şekilde mesaj uyarı ağı oluşturularak gerekli erken uyarı sağlanmış olacak.

Muğla genelinde 13 bin 744 dekar elma üretim alanın 10 bin 917 dekarı Fethiye’de yer alırken,, bunun 5 bin dekarı Seki Beldesinde ve 2 bin dekarı Arsa Köyünde yer alıyor. Arsa köyünde Bin dekar bağ alanı yer alıyor.

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.