CHP ve MHP tamam gibi özler şimdi AK Parti’de

Muğla siyasi tarihi boyunca ilk defa farklı bir seçime hazırlanıyor. Yeni yasa ile Muğla Büyükşehir Statüsüne kavuşurken seçmenler hem ilçe belediye başkanlarını hem de büyükşehir belediye başkanını seçmek için sandık...

CHP ve MHP tamam gibi  özler şimdi AK Parti’de

Muğla siyasi tarihi boyunca ilk defa farklı bir seçime hazırlanıyor. Yeni yasa ile Muğla Büyükşehir Statüsüne kavuşurken seçmenler hem ilçe belediye başkanlarını hem de büyükşehir belediye başkanını seçmek için sandık başına gidecekler. Muğla seçmeni artık kapanan il genel meclisi ve belde belediye başkan ve meclisleri için oy kullanmayacak.

30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri öncesi partiler ve adaylar çalışmalarına hız verirken, AK Parti’nin Büyükşehir Adayı ve DP’nin Fethiye Adayı dışında seçmeni şaşırtacak büyük bir sürpriz yaşanmadı.

Yayınladığı bayram mesajı yüzünden partisi MHP ile ters düşen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı istifasının ardından uzun süre hangi partiden aday olacağı gündemdeki yerini korumuştu. Adı ilk olarak CHP ile anılan Saatcı’ya hemen hemen bütün partiler teklif götürürken Saatcı tercihini DP’den yana kullanarak ilk sürprizi gerçekleştirdi.

Muğla siyasetinde yaşanan ikinci sürpriz ise AK Parti’de yaşandı. AK Parti’nin büyükşehir aday adayları çalışmalarına aylar öncesinden başlarken, adayın geçtiğimiz ay yapılan temayül yoklamasından sonra belirleneceği açıklanmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar’ın ismini açıklaması ise büyük sürpriz oldu.

CHP’de beklenen oldu

Muğla siyasi çevrelerden en fazla tartışma konusu olan konu ise CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanının kim olacağı sorusuydu. CHP’de önseçim beklentisi hakim olurken genel merkez anket ve teşkilat yoklamaları ile adayını belirledi. Pazar günü Parti Meclisinin saatler süren değerlendirme toplantısı sonrası Osman Gürün Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklandı.

CHP’de birkaç ilçenin dışında bütün ilçelerin adayları kesinleşirken ağırlıklı olarak mevcut başkanlarla seçimlere gidilecek. CHP’de kesin adaylar şu şekilde:

Menteşe Adayı Bahattin Gümüş-Yatağan Adayı Hasan Haşmet Işık-Kavaklıdere Adayı Mehmet Kemiksiz-Milas Adayı Muhammet Tokat-Marmaris Adayı Ali Acar-Köyceğiz Adayı Salih Erbay-Bodrum Adayı Mehmet Kocadon-Dalaman Adayı Muhammet Sarmaz-Ula Adayı Ümit Karaaslan-Datça Adayı Cumhur Yaka-Seydikamer Adayı Alim Karaca. CHP’de Fethiye ve Ortaca ilçelerinin kesin adayları ise belirlenmedi.

MHP 4 ilçe hariç tamam

Aday belirleme çalışmalarına en geç başlayan fakat birçok ilçede en erken kesin adayını belirleyen parti ise MHP oldu. MHP’de Datça, Marmaris, Kavaklıdere ve Köyceğiz ilçeleri dışındaki bütün adaylar netlik kazandı. MHP’nin Büyükşehir Adayı kim olacağı sorucu ise Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın isminin açıklanması ile cevap buldu. MHP’nin diğer ilçelerinin kesin adayları ise şu şekilde gerçekleşti:

Menteşe Adayı Osman Can Yenice-Bodrum Adayı Mehmet Tosun-Dalaman Adayı Sedat Yılmaz-Fethiye Adayı Mehmet Üyük-Seydikemer Adayı Erdal Eroğlu-Milas Adayı Sedat Zencir-Ortaca Adayı Recep Güneş-Yatağan Adayı Varol Çakmak.

Saatcı DP dedi

Seçimler öncesi sürprizin yaşandığı bir başka parti ise Demokrat Parti (DP) oldu. Demokrat Parti ilk olarak Marmaris Adayını kamuoyuna açıkladı. DP Marmaris’te deneyimli siyasetçi ve işadamı Mustafa Karacan ile seçimlere girecek. Fethiye’de 3 dönem belediye başkanlığı yapan ve partisi ile ters düştüktün sonra istifa eden Behçet Saatcı’nın ismi uzun zaman birçok parti ile özellikle CHP ile anılırken o tercihini DP’dan yana kullandı. DP Fethiye’de Behçet Saatcı ile seçimlere iddialı hazırlanıyor. DP’nin Ula Adayı Mehmet Yaka olurken diğer ilçelerde ise aday belirleme çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.