Caretta’ların annesinden Güvençer’e ziyaret

Yaşamanı Caretta Caretta kaplumbağalarına adayan ve Carettalerin Annesi olara bilinen 92 yaşındaki Kaptan June Haimoff, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i ziyaret etti.Dalyan İztuzu sahiline yumurta bırakan Caretta Caretta Deniz...

Caretta’ların annesinden Güvençer’e ziyaret

Yaşamanı Caretta Caretta kaplumbağalarına adayan ve Carettalerin Annesi olara bilinen 92 yaşındaki Kaptan June Haimoff, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i ziyaret etti.

Dalyan İztuzu sahiline yumurta bırakan Caretta Caretta Deniz Kaplumbağalarının neslinin korunması için çalışan Carettaların koruyucu annesi Kaptan June Haimoff, kendi adını taşıyan Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfından bir heyetle Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i ziyaret etti.

Kaptan June Haimoff’u tanımaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Vali Güvençer, “Sizinle ilgili çok şey duydum. Ama bugüne kadar hiç karşılaşmadık. Yüz yüze tanışmak beni çok mutlu etti. Ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum. Yöremiz için çok önemli olan caretta carettaların korunması için gösterdiğiniz emekler, yaptıklarınız ve hizmetleriniz bizim için çok değerli” diye konuştu.

Yaptığı bütün hizmetlerin kalpten yapıldığını vurgulayan Kaptan June ise, “Sizi tanıdığım için çok mutluyum. Sizin memleketinizi çok seviyorum. Dünyayı çok gezdim. Çok yer gördüm. Ama dünyanın en güzel yeri İztuzu Plajı. Burayı gördüğüm için çok şanslıyım. 30 yıldır Dalyan’da yaşıyorum. 27 Aralık’ta 92 yaşıma gireceğim. Dalyan’da yaşamaktan, buraya hizmet etmekten çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Otel yapımını engelledi

Caretta Carettaların yuvalama ve yaşam alanı olan İztuzu Sahili'nde otel yapılmak istendiğini öğrendiğinde bir kampanya başlatarak dünyanın ilgisini bu kumsala çekti ve otel yapma girişiminin durdurulmasını sağladı. Ankara'da dönemin başbakanı Turgut Özal ile görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu'nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü 2002 yılında İngiltere'de yayınladığı "Captain June and the Dalyan Turtles" kitabında anlattı. Kitap aynı yıl "Kaptan June ve Kaplumbağalar" adı altında Türkçeye çevrildi ve Remzi Kitabevi tarafından yayınlandı. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri Caretta Carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı.

Dalyan halkının "Kaptan June" olarak hitap ettiği Haimoff, halen Köyceğiz Gölü-Dalyan ve çevresinin doğa bekçiliğini sürdürmekte, bölgedeki doğal dengeleri tehlikeye iten yapılanmaları engellemeye çalışmaktadır. Çalışmalarını Toparlar beldesinin sınırları içinde bulunan günlük ağaçlarının kurtarılması üzerinde yoğunlaştırmıştır. Dalyan Belediyesi tarafından evinin bulunduğu sokağa kendi adı verilmiştir.

Carettalar için vakıf kurdu

Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı oldu. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı (kısaca "Kaplumbağa Vakfı") 2011 yılı başında tescillendi. Vakfın Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile işbirliği içinde faaliyet göstermesi amaçlanmaktadır.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.