Çam ağaçlarına Basra aşılaması

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, arıcılığın geliştirilmesi, kolini sayısının artmasını ve bal üretiminin daha çok sağlamak amacıyla ‘Basralı çam ağaçlarında aşılama’ çalışması başlattı.Dalaman...

Çam ağaçlarına Basra aşılaması

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, arıcılığın geliştirilmesi, kolini sayısının artmasını ve bal üretiminin daha çok sağlamak amacıyla ‘Basralı çam ağaçlarında aşılama’ çalışması başlattı.

Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz çam ağaçlarındaki basralı ağaç sayısının artırılması hakkında yaptığı açıklamada; “İlçemizde AKS kayıtlarına göre 168 arıcı ve 38.255 adet koloni mevcut olup, arıcılığın geliştirilmesi ve koloni sayısının arttırılması için gerekli çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmaların en önemlisi ilçemizdeki Basralı ağaç sayısının arttırılmasıdır. Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından sahil şeridinde yaşama ortamı bulan Çam Pamuklu koşnilinin (Basra) iç bölgelerde de aşılama yolu ile çoğaltılması, bal sezonunda yaşanan konaklama sorunlarının azaltılması ve ilçemiz arıcılığının geliştirilmesi için basra aşılama çalışmalarına başlamıştır. Müdürlüğümüz teknik elemanları ve Tar-Gel personelleri ile birlikte sabahın erken saatlerinde başlayan çalışmalarla Gökbel bölgesinden alınan basra ile bulaşık dallar aynı gün özel kaplarla İlçemiz Kızılkaya Köyüne götürülerek 76 Kızılçam ağacına aşılama yapılmış olup, çalışmalar ve kontroller devam etmektedir. Çam balı, halk arasında basra denilen çam pamuklu koşnili (Marchelina Hellenica) böceğinin çıkardığı tatlı sıvının, bal arıları tarafından depolanması ile oluşur. Basra böceği bölgemiz sahil şeridi boyunca kızılçam, halep çamı ve fıstık çamı ormanlarında yoğun olarak yaşamaktadır. Basranın topraktan çam ağacının gövde ve dallarına tırmanarak ağaca bulaştığı, beyaz, renksiz ve tatlı bir sıvı salgıladıkları ve bu salgının da çam balının ana kaynağı olduğu bilinmektedir. Ağustos ve Ekim aylarında arılar bu salgıları toplayarak eşsiz tat ve aromadaki Çam Balını oluşturmaktadır” diye konuştu.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.