Büyükelçi’nin Atatürk hayranlığı

Makedonya Büyükelçisi Goron Taskovski, Vali Vekili Ahmet Ali Barış’ı ziyaret etti. Makedon Büyükelçi’nin ziyaretinde makam odasının duvarında asılı olan Atatürk fotoğrafı  büyükelçinin dikkati çekti. Büyükelçi,...

Büyükelçi’nin Atatürk hayranlığı

Makedonya Büyükelçisi Goron Taskovski, Vali Vekili Ahmet Ali Barış’ı ziyaret etti. Makedon Büyükelçi’nin ziyaretinde makam odasının duvarında asılı olan Atatürk fotoğrafı  büyükelçinin dikkati çekti. Büyükelçi, Atatürk’ün okuduğu kent olan Manastır’da doğmuş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, “ Türkiye benim ikinci evim” dedi.

Öte yandan, Atatürk’ün babasının doğduğu ev de Mekodanya’nın Ohri Eyaletinin Kocacık Köyünde bulunuyor. Atatürk’ün Köyü olarak da bilinen Kocacık köyündeki bu evin restorasyonu için dönemin Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek tarafından önemli girişimlerde bulunulmuştu. Geçtiğimiz yıl yapılan girişimler sonucu da Atatürk’ün dedesi Kırmızı Hafız Ahmet Efendi’nin evinin restorasyon çalışmaları tamamlanma noktasına  geldi. Hüseyin Atılgan

Makedonya’nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski Muğla Vali vekili Ahmet Ali Barış’ı ziyaret etti. Ticaret Ataşesi Alev Süleyman Tepecik’in de eşlik ettiği ziyarette, iki ülke arasında tarihten gelen dostluk ve kültür birliğinin önemi vurgu yapıldı.

Makedonya Büyükelçisi Goron Taskovski'nin ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirten Vali Vekili Barış, “Makedonya ile Türkiye'nin aslında yakın coğrafyalarda olmasına rağmen, araya zaman girmiş. Yoksa kültür olarak tarih olarak tamamen ilgi alanımız. Yakın olmamız gereken coğrafyalara uzak kalmışız. Yoksa Üsküp sokaklarının Edirne'den benim için farkı yoktu” dedi.

Atatürk’ün okuduğu kentte doğmaktan mutluyum

Makedonya Büyükelçisi Goron Taskovski, Vali Vekili Ahmet Ali Barış’ın makam odasında duvarda bulunan Atatürk fotoğrafını işaret ederek; “Bu fotoğrafta büyük liderin yanında bulunanların birçoğu Makedonya’nın Manastır kentinden arkadaşları. Osmanlı döneminde Askeri İdadi olarak kullanılan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün 1896-1899 yıllarında okuduğu okulun bulunduğu Manastır kentinde büyüdüm. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bir liderin okuduğu kentte doğmaktan mutluyum. Bizler tarihte ve kültürde aslında birlikteyiz. Hiç ayrılmadık. Ben göreve başlayalı iki yıl oldu Türkiye büyük bir ülke ancak yarısını bile ziyaret edemedim. Ege bölgesinden Akdeniz’e açılan kapı olarak Muğla ziyaretimle başladım. Burada olmaktan çok mutluyum. Türkiye benim ikinci evim. Makedonya ile Türkiye arasında değişik faaliyetler gösteren derneklerimiz de var” diye konuştu.

Ziyaretin anısına Valilik anı defterini de imzalayan Büyükelçi Taskovski Ticaret Ataşesi ile ticaret odalarını ziyaret edecek.

Atatürk’ün dedesinin evi de Mekodanya’da

Gazi Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin doğup gençliğini geçirdiği, dedesi Hacı Ahmet Efendi'ye ait olan Makedonya'da Jupa Belediyesi'ne bağlı Kocacık Köyü'nde bulunan iki evin “Anı evi" halinde yeniden inşa edilmesi çalışmaların tamamlama aşamasına gelindi.

Makedonya'nın Güney Batı'sında Debre yakınlarında Jupa Belediyesi'ne bağlı, Osmanlı döneminde Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağına bağlı şirin dağ köyü olan Kocacık'ta arkeolojik bulgu ile kanıtlanan baba evi ve bir akrabalarına ait olan ev aslına uygun inşa ediliyor.

Makedonya Cumhuriyeti Milli Konzervasyon Merkezi tarafından tamamlanan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanarak Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesiyle birlikte 8 Mayıs 2012 tarihinde 723 bin 727 Euro bedelle ihale edilerek inşaat çalışmalarına başlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ( TİKA ) tarafından 220 metre karelik bir alanda Taşlı Mahalle mevkiinde inşa edilen “Ali Rıza Efendi Anı evi" 2013 yılında tamamlanıp hizmete verilmesi bekleniyor.

Bu haber toplam 108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.