BU DEVİRDE İNEKLE ÇİFT

Tarım’da uygulanan yanlış politikalar çiftçiyi tükenme noktasına getirirken, Marmaris’te yaşanan olay çiftçinin halini daha net gözler önüne seriyor. Mazotun pahalılığı yüzünden Hasan Yılmaz adlı çiftçi rızkını...

BU DEVİRDE İNEKLE ÇİFT

Tarım’da uygulanan yanlış politikalar çiftçiyi tükenme noktasına getirirken, Marmaris’te yaşanan olay çiftçinin halini daha net gözler önüne seriyor. Mazotun pahalılığı yüzünden Hasan Yılmaz adlı çiftçi rızkını kazanabilmek için çareyi öküzlerle çift sürmekte buluyor.

Marmaris’e bağlı Turgut mahallesinde çiftçilik yaparak geçimini temin eden Hasan Yılmaz adlı vatandaşın düştüğü durum görenlerde şaşkınlık yaratıyor. Mazotun pahalılığı yüzünden tarlalarını sürdüremeyen Hasan Yılmaz çaresi eski sisteme dönmekte buldu. Yılmaz, karasaban ile ineklerine çifte koştu.

Turgut mahallesinde uzun yıllardan beri çiftçilik yapan Hasan Yılmaz, bu bölgede azalan Alyanak adı verilen yer fıstığı üreten birkaç çiftçiden biri. Çiftçiye verilen desteklerin azalması, başta yakıt ve gübrenin pahalı olmasından dolayı birçok işçi yer fıstığı üretiminden vazgeçmiş durumda. Yer fıstığı ekiminden vazgeçmeyen Hasan Yılmaz da mazotun pahalı olmasından dolayı tarlalarını sürdüremeyince çareyi karasabanı çıkarıp ineklerine koşmakta bulmuş.

Tarımda uygulanan yanlış politikalarda ve çiftçiye verilen desteklerin azalmasından hem ekimi yapılan ürün çeşidinin azaldığını hem de çiftçilerin sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Hasan Yılmaz, “ Sadece mazot değil gübre de ateş pahası. Artık tarlalarımızı ekip biçemez rızkımızı kazanamaz olduk. Birçok arkadaşımız yer fıstığı ekimini bu sebeplerden dolayı bırakmış durumda. Mazotun pahalı olmasından dolayı tarlalarımı sürdürüp işleyemez hale gelince çareyi karasabanda buldum.

Sayın Tarım Bakanına soruyorum, mazot lüks yatlara ucuz veriliyor da bütün ülkeyi besleyen çiftçiye neden pahalı veriliyor. Böyle giderse çiftçi yok olacak. Çiftçilik yok olursa her şey yok olur. Çiftçi bu ülkenin bel kemiğini ve omurgasını çiftçilik oluşturur. Bakanlarımıza, yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Çiftçiyi ne zaman görüp duyacaksınız? 2014 Türkiye’sinde ineklerimizi karasabana koşarak tarlamızı sürmek zorunda kalıyoruz. Bütün dünya ülkeleri çiftçisine destek verirken biz çiftçimizi bitirmeye çalışıyoruz. Daha düne kadar ülkemizde üretilen bir çok mahsul bugün ithal edilir hale geldi. “ dedi.

Lezzetli olmasından dolayı Alyanak cinsi yer fıstığının üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirten Hasan Yılmaz; “ Alyanak yer fıstığı çok değerli bir üründür. Biz çiftçileri unutmasınlar bölgemiz turizm bölgesi olduğundan başka hiçbir işimiz yok. Çiftçiliği lütfen desteklesinler. Benim çiftçi kartım olmasına rağmen hiçbir şeyden yararlanamıyorum o zaman bize verilen çiftçi kartı ne işe yarıyor?” diye konuştu.

Bu haber toplam 108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.