BEYAZ CEHENNEM!

Kavaklıdere ilçesi Çayboyu beldesine bağlı Burnagoz köylüleri 10 yıldır insan sağlığı üzerinde ölümcül etkileri olan mermer tozu soluyorlar. 6 yıldır çalmadık kapı bırakmayan köylüler başta Muğla Valiliği olmak üzere...

BEYAZ CEHENNEM!

Kavaklıdere ilçesi Çayboyu beldesine bağlı Burnagoz köylüleri 10 yıldır insan sağlığı üzerinde ölümcül etkileri olan mermer tozu soluyorlar. 6 yıldır çalmadık kapı bırakmayan köylüler başta Muğla Valiliği olmak üzere ilgili kurumlara çağrıda bulunarak köy içinden geçen mermer kamyonlarının neden olduğu toz yağmurundan kurtarılmaları için 10 km’lik yolun kalıcı bir şekilde asfaltlanmasını istiyorlar.

Haber: Hüseyin Atılgan-Türker Çermik (ÖZEL HABER)

Foto: Tansel Coşkun

Eşsiz doğal güzelliği, ormanları ve oksiyejini ile yeşil bir cenneti andıran Kavaklıdere ilçesi Çayboyu beldesi Burnagoz köyü 10 yıldır adeta beyaz cehennemi yaşıyor. Burnagoz köylüleri yaklaşık 10 yıldır insan sağlığı üzerinde ölümcül etkileri olan mermer tozu yiyip, içip, soluyorlar. Köylüler haftanın her günü 24 saat boyunca mermer tozu yağmuru altında yaşamak zorundalar. Aynı zamanda köy içinden geçen yol güzergahını kullanan mermer ocaklarının kamyonlarının sebep olduğu toz yağmuru köydeki tarım ve hayvancılığı bitirmesinin yanında özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ciddi hastalıklara da sebep olmaya başladı. Özellikle 2007 yılından bu yana çalmadık kapı bırakmayan köylüler başta Muğla Valiliği olmak üzere, Sağlık İl Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdare yetkililerinden daha fazla geç kalınmadan bölgede inceleme yapmalarını ve 10 km’lik yolun kalıcı bir şekilde asfaltlanmasını istiyorlar.

Köylünün ve bölge halkının yaz kış adeta korkulu rüyası olan 10 km’lik yolun 1.5 km’lik bölümü Burnugöz köyü içinden geçerken bu güzergahı günde yaklaşık 150 tır ve kamyon kullanıyor. Yıllardır kamyonların sebep olduğu mermer tozları yolda yer yer 30 cm’yi bulan toz yığınları oluştururken güzergah üzerinde bulunan tarım arazileri, ağaçlar ve bitkiler ise beyaz örtüden görünmez hale gelmiş durumda.

Çalmadık kapı bırakmadılar

Beyaz esaretin altında yaşamak zorunda kalan köylüler 2007 yılında bu yana çalmadık kapı bırakmazken dertlerine bir türlü çare bulamadılar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün incelemeleri sonucu özellikle zeytin ağaçları olmak üzere ağaçlarda tozdan dolayı yüzde 70 oranında tahribat olduğu belirtilmiş. Bölgede tarım bitme noktasına gelirken küçükbaş hayvancılık da durma noktasında. Köylüler, hayvanlarının tozla kaplı bitkileri yiyemediklerini yemeleri durumunda da öksürükten dolayı büyük sıkıntı çektiklerini belirtiyor. Belediyeden, Kaymakamlığa ve İl Özel İdareye varıncaya kadar gerekli yazılı ve sözlü taleplerini ilettiklerini belirten köylüler, İl Özel İdarenin yatırım programına alınan 5 km’lik bölümünün yapılmasını ise hala bekliyorlar.

Servisler bile girmek istemiyor

2013-2014 eğitim öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala köydeki taşımalı eğitimde de sıkıntı yaşadıklarını belirten köylüler, “ Çocuklarımız öğrenci servisleri ile Çayboyu’na gidiyorlar. Okullar açılmak üzere hama hala öğrenci servisi belirlenmiş değil. Servislerde haklı olarak bu yola girmek istemiyorlar. Çocuklarımızın özellikle kışın okula gidip gelmeleri bir işkence. Servis olmazsa kamyonlarla gidip gelmek zorunda kalacağız. Şimdiden kara kara düşünüyoruz” dediler.

Hastalıklar artıyor

Özellikle son yıllarda başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere üst solunum yolları hastalıklarının arttığına dikkat çeken ve bu konuda da İl Sağlık Müdürlüğü’nü göreve çağıran köylüler, “ Astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar sık görülmeye başladı. Evlerimizin içi bile tozdan girilmiyor. Yediğimiz yemekleri bile tozlu yemek zorunda kalıyoruz. Sularımızı bile tozdan koruyamıyoruz. Yaz kış çizme giymek zorundayız. Bazı çocuklarımızı 15 günde bir hastaneye götürmek zorundayız. Ağızlarında yaralar çıkmaya başladı. Yaşlılarımız nefes darlığı yaşamaya başladılar. Yazın toz havuzu yollardan kışın ise mermer tozu çamurundan küçük araçlarla yolu kullanamıyoruz. Kışın bir insanlarımızın hastalanmaması için dua ediyoruz. Çünkü kışın da bu yolu kullanmak çile çekmek. Araçlarımız çamurdan yolda kalıyor” şeklinde konuştular.

2000 yılından beri süren çile

2000 yılından bu yana çile çektiklerini ifade eden köylüler, “ Bu sorunumuz o yıldan bu yana çözüme kavuşturulmadı. Ocaklar için açılan bu yolun yanında eski yolumuzu da artık kullanamaz hale geldik. Zaman zaman araçlar eski yolumuzu da kullanıyor. Eski yolda kullanılmaz hale gelmek üzere. Açılan yeni yol 2007 yılında gelişigüzel asfaltlandı fakat bir hafta sonra bozuldu ve eski halini aldı. Özel idareden geldiler ve rapor tuttular hala sonuç alamadık. 10 km’lik yolun asfaltlanmasından vazgeçtik sadece köy içinden geçen 2 km’lik bölümü kalıcı ve bozulmayacak şekilde asfaltlansın ve evlerimiz toz yağmurundan kurtulsun ona da razıyız” diye konuştular.

“Ocaklara karşı değiliz”

Yöredeki fabrika ve mermer ocaklara karşı olmadıklarına dikkat çeken köylüler; “ Zaten bu durum onları yolu kullanan araç sürücülerini de rahatsız ediyor. Onların yapabileceği bir şey yok. Tekmar mermer zaten kendi bölgesinde gerekli önlemleri aldı. Yolun düzenlenmesini kendi imkanları ile yaptık. Ocaklarını ve bölgesinden geçen yolu sık sık sulayarak toz kalkmasını önlüyor yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bu yolun asfaltlanması ilgili kurumların çalışması ile olabilir. Bu durum karşısında çevredeki taş ocakları da yardımcı olabilirler. “ dediler.

Muğla Valiliğine çağrı

Dertlerine yıllarda çare bulamadıklarını dile getiren Burnagoz köylüleri Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’den yardım beklediklerini söylediler. Köylüler, “ Yeni göreve başlayan sayın valimizin duyarlılığını öğrendik. Yıllardır süren bu çilemizin sona ermesini ve tekrar temiz hava solumamız için kendisinin yardım elini bekliyoruz. Bu yolun kalıcı ve bozulmayacak şekilde asfaltlanması hem buradaki fabrikaları hem bizi rahatlatacak. Lütfen Valilik, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre müdürlüğü yetkilileri daha fazla kayıtsız kalmasın. Köyümüze gelsinler içinde bulunduğumuz çaresizliği ve sıkıntıyı yerinde görsünler bize hak verecekler. Mermer tozundan kaynaklı hastalıkların sebep olduğu ölümler yaşanmadan bu derdimize bir çare bulunsun” diyerek çaresizliklerini dile getirdiler.

Bu haber toplam 127 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.