Bakan, Carettaları denize bıraktı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tedavisi tamamlanan Caretta Caretta cinsi iki deniz kaplumbağasını İztuzu Sahili'nde yeniden denizle buluşturdu.Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Kültür ve Turizm Bakanı...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tedavisi tamamlanan Caretta Caretta cinsi iki deniz kaplumbağasını İztuzu Sahili'nde yeniden denizle buluşturdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) tarafından da desteklenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile Dalyan İztuzu Kumsalı’nda 2008 yılında faaliyete geçen Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) incelemelerde bulundu.
Muğla Valisi Fatih Şahin ve Çevreden Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Barış, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürü İlker Uğur ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve BTC Şirketi yetkilileri ziyarette hazır bulundu.
40 caretta kurtarıldı
Bakan Bayraktar’a Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından merkeze şu ana kadar gelen yaklaşık 70 deniz kaplumbağasının 40’a yakınının tedavisinin tamamlanarak denize bırakıldığı ve 8’inin ise halen bakımının devam ettiği bilgisi aktarıldı. Kaska, kumsaldaki yuvaların izleme ve korunmasına dair çalışmaların sürmekte olduğu ve her yıl yaklaşık 300 civarında yuvadan yaklaşık 20-25 bin yavrunun denize ulaştırılmasının sağlandığı bilgisini paylaştı. Kaska, bir deniz kaplumbağasının yaralı olarak kurtulmasının bin yavruya 20 yıl boyunca bakmakla eş değer olduğunu vurguladı.
Araştırma merkezinde her yıl yaklaşık 20 yaralı deniz kaplumbağası tedavi edildiğini ve tedavileri tamamlandıktan sonra denize gönderildiğini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da, “Denize bıraktığımız kaplumbağalara uydu takip cihazı takılıyor. Bu kaplumbağalardan alınan sonuçlar literatürde yayınlanıyor. Bilimsel anlamda da dünya literatürüne katkıda bulunuyoruz” dedi.
DEKAMER’e destek sürecek
DEKAMER tarafından yürütülen Denizel Yaban Hayatı Rehabilitasyon Projesi ile ilgili açıklama yapan BTC Kurumsal İletişim Koordinatörü Sanem Anıl ise, “Doğaya ve insana saygılı bir kuruluş olmanın sorumluluğuyla, BTC Çevresel Yatırım Programı (ÇYP) kapsamında, 2003 yılından bu yana yalnızca biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla Sivil Toplum Kuruluşları ile yürütülen toplam 21 projeye yaklaşık 7,5 milyon dolar yatırım yapmış bulunmaktayız. Denizel Yaban hayatı Rehabilitasyon Projesi, halihazırda faaliyet gösteren DEKAMER bünyesinde Türkiye’de ihtiyaç duyulan yaban hayatı rehabilitasyon kapasitesinin ve merkezin alt yapısının geliştirilmesini amaçlamaktadır. 370 bin dolar bütçeli proje, denizel yaban hayatı konusunda çalışan veteriner, biyolog ve gönüllülerin kapasitelerini geliştirmek ve bu uzmanlardan oluşan ulusal bir ağ kurulmasını ve Türkiye genelinden yaralı denizel yaban hayatının hızlı ve etkili bir biçimde merkeze naklinin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan transfer ağının kurulmasını hedeflemektedir. BTC Şirketi olarak, proje kapsamını genişleterek DEKAMER’e desteğimizi sürdürüyoruz. DEKAMER’in altyapısını deniz kaplumbağaları ile sınırlı kalmayıp, foklar, yunuslar ve küçük balinalar gibi deniz memelilerini de kapsayacak şekilde geliştirerek, Akdeniz'de ve dünyada bilinen bir merkez haline gelmesini hedefliyoruz.Proje, bu haliyle Türkiye’de yaban hayatının korunması için sivil toplum, devlet, özel sektör ve üniversite gibi kurumların bir araya gelmesi hususunda önemli bir örnek teşkil etmektedir” diye konuştu.
“Hayvan sevgisi genlerimizde var”
DEKAMER’den övgüyle söz eden Bakan Bayraktar da, DEKAMER’in tüm giderlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılandığını söyledi. Bayraktar, “Bu sayede daha fazla koruyabilmek için Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının göç yollarını takip ediyoruz. Yüreğinde hayvan sevgisi olmayan Allah'ı da sevmez. Bu bir inanç meselesi. Bu bizim genlerimizde var. Avrupa'da daha önceden kediler, köpekler çuvallara doldurulup yakılırken biz Osmanlı döneminde camilerde, evlerde kuş yuvaları yapıyorduk. Kışın güvercinler yemsiz kalmasın diye vakıf kuruyorduk. Bugün de kaplumbağaları tedavi etmek için Dalyan'daki merkezin hizmet veriyor. Kaplumbağaların tedavileri konusunda gereken hassasiyet gösteriliyor. İztuzu Plajı, Bakanlar Kurulu tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. 'Burada 110 familyaya ait 470 cins, 424 tür ve daha alt türlerden de biyolojik çeşitlilik tespit edildi. Yine aynı şekilde biyolojik çeşitlilik araştırmalarında 20 adedi bitki ve 86 adedi hayvan türü olmak üzere 106 adet deniz altında canlı tespit edildi. Bu hayvanlar burada yuvalanıyor, yumurta bırakıyor, yavru yapıyor” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından birisi pervaneye diğeri ise balıkçıların misinasına takılarak yaralanan ve DEKAMER’de tedavisi tamamlanan Caretta Caretta cinsi iki deniz kaplumbağası Bakan Bayraktar ve katılımcılar tarafından yeniden denize salındı.
Bu haber toplam 143 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.