Avukatlar Günü kutlandı

5 Nisan Avukatlar Günü dün Muğla ve ilçelerinde düzenlenen çeşitli tören ve etkinliklerle kutlandı. Menteşe’de düzenlenen etkinlikler Muğla Barosu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı.Burada düzenlenen...

Avukatlar Günü kutlandı

5 Nisan Avukatlar Günü dün Muğla ve ilçelerinde düzenlenen çeşitli tören ve etkinliklerle kutlandı. Menteşe’de düzenlenen etkinlikler Muğla Barosu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı.

Burada düzenlenen törende konuşan Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun şu duygu ve düşünceleri dile getirdi: “ Öyle kaygılı bir toplum olduk, öylesi kaygılar yaşatıldı ki, özel kutlama günlerimiz dahi kaygıyla ve endişeyle geçmeye başladı.Oysa biz, sadece hukukun evrensel ilkelerinin, ülkemiz hukukunda da üstün olmasını, Kuvvetler ayrılığı ilkesinin, bizim demokrasimizin de bir temel ilkesi, milli egemenliğin, kayıtsız ve şartsız milletimizin elinde olmasını ve bunun kullanımının millete hesap verilebilir bir denetim içinde gerçekleştirilmesini istiyoruz. Hukuk devletlerinde, kişi hak ve özgürlüklerinin teminatı ve güvencesi anayasalardır.

Anayasa taslağının halk oylamasına sunulduğu bu günlerde “ Mevzu Vatansa Gerisi Teferruattır ” özdeyişinde olduğu gibi, “Konu Anayasaysa Gerisi Teferruattır” anlayışı içinde, bugün mesleğimizin yasal ve fiili sorunlarına değinmeyeceğiz.

16 Nisan günü halk oylamasına sunulacak olan anayasa taslağımız, ne yazık ki hukuk devleti ve demokrasimiz açısından oldukça kaygı verici maddeler taşımaktadır. Kabulü halinde evrensel hukuk normlarından ve ileri demokrasi anlayışından oldukça uzaklaşılarak “ hukuk devleti ” olmaktan maalesef çıkacağız.

Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde hukuk devletinden bahsedilemez.Bağımsız yargı, ancak tarafsız ve güvenceye sahip hakimler eliyle sağlanır. Onun için anayasalarda hakimlik teminatı getirilir.Hakimin teminatı yoksa , halkında, özgürlüklerin de güvencesi yoktur ve orada adalet sağlanamaz.

Bu nedenle devletin temeli adalet, adaletin temeli tarafsız ve bağımsız yargı, Yargının temeli savunma, savunmanın da temsilcileri avukatlardır. Adalet ve hukuk için emek veren tüm dostların 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun. “

Bu haber toplam 63 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.