Atık İlaç Toplama Noktası oluşturuldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Atık İlaçların çevreye verdiği zararları engelleyebilmek için ‘Atık İlaç Toplama Noktası’ oluşturdu. Son kullanma tarihi geçmiş veya...

Atık İlaç Toplama Noktası oluşturuldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Atık İlaçların çevreye verdiği zararları engelleyebilmek için ‘Atık İlaç Toplama Noktası’ oluşturdu. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçların toplanabilmesi için Marmaris’te bulunan Serdar Eczanesi’nde ‘Atık İlaç Toplama Noktası’ oluşturuldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Programı Öğretim Görevlisi Neşe Şayak, amaçlarının atık ilaçların doğayı ve sağlığı nasıl etkilediğini ve akılcı ilaç kullanımı hakkında vatandaşları bilgilendirmek olduğunu belirtti.

Şayak, yaptığı konuşmasında, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak atık ilaçların çevreye zararları hakkında Marmaris halkını bilinçlendirmek için bir proje düzenledik. Geçtiğimiz günlerde bu konu üzerine bir seminer düzenlemiştik. Projemizin bu ayağında atık ilaçların toplama noktasını oluşturduk. Artık Marmarislilerin atık ilaçlarını ulaştırabileceği bir nokta var” dedi.

Şayak, atık ilaçların doğada çok büyük yıkıcı etkilerinin olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “ Atık ilaçlar doğada çok büyük yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Çöpten veya kanalizasyondan doğaya karışarak bazı bitkilerin yok olmasına veya zararlı hale gelmesine, bazı hayvanların mutasyona uğramasına ( iki başlı, 3 ağızlı, 2 gözlü olmaları gibi), ve insanlarda da günümüzün en büyük problemlerinden biri olan hormon bozukları ve kısırlık gibi bir çok zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Peki bizler atık ilaçların çevreye zararlarını önlemek için ne yapabiliriz. İlaçlarımızı akılcı kullanarak atık ilaçların varlığını büyük oranda azaltmış oluruz. Öyleyse akılcı ilaç kullanımı nedir? Doktorumuzun yazdığı doğru ilacı, doğru şekilde (yani zamanında ve önerilen miktarlarda)kullanarak ve doktor tavsiyesi dışında hiçbir şekilde ilaç kullanmayarak ilacımızı akılcı kullanmış oluyoruz. İlaçlarımızı akılcı kullanarak hep birlikte dünyamızın geleceğini korumuş oluruz” dedi.

Serdar Eczanesi Sahibi Serdar Karaağaç da ilaçların insan sağlığını koruması açısından önemli bir yere sahip olduğunu ancak yanlış şekilde atıldığı takdirde zehirli etkiye sahip olabileceğinin altını çizdi. Karaağaç,” İnsan sağlığında çok önemli bir yere sahip olan ilaçlarımız yanlış şekilde atıldığı takdirde bir zehire dönüşebilmektedir. Çevreye zarar verebilecek kimyasallar içermektedir. Bu konuya duyarsız kalmamız mümkün değildir. Burada oluşturduğumuz atık ilaç toplama merkezine bütün vatandaşlarımız kullanmadığı veya tarihi geçmiş ilaçlarını getirebilirler” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler yanlarından getirdikleri kullanılmayan ilaçları ‘Atık İlaç Toplama Noktası’ na bıraktı.

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.