Asırlık Çam Sakızı

Marmaris ilçesi Bayır köyünde 130 yıllık olduğu tahmin edilen çam sakızı bulundu. Çam sakızını köyde bulunan bal dükkanında sergileyen Hasan Ali Vural, çam sakızının Bayır köyünde çok eski bir geleneği olduğunu belirtti.Marmaris’e...

Asırlık Çam Sakızı

Marmaris ilçesi Bayır köyünde 130 yıllık olduğu tahmin edilen çam sakızı bulundu. Çam sakızını köyde bulunan bal dükkanında sergileyen Hasan Ali Vural, çam sakızının Bayır köyünde çok eski bir geleneği olduğunu belirtti.

Marmaris’e 30 kilometre mesafede bulunan Geçimini turizm dışında hayvancılık ve arıcılıktan sağlayan köylü, yüzyıllardır bölgede bulunan çam ağaçlarından çam sakızı toplayıp hem çiğniyor hem de yaraların tedavisinde kullanıyor.

Bayır köyünde tarihi köy aletlerini sergilediği bal dükkânında bal akmasını da sergileyen Hasan Ali Vural, komşusunun evinde bir teneke içinde bulduğunu belirttiği çam sakızının 130 yıllık olabileceğini söyledi. Vural,  “Bölgemizde çam akmasının tarihi çok eski yıllara dayanır ve büyüklerimiz çam akmasını çeşitli sağlık sorunlarında kullanırdı. Başta vücudun herhangi bir yerinde oluşan yaraların tedavisinde kullanırlardı. Şimdi tıp ilerlediği için çam akmasını fazla kullanan olmasa da faydalarını bilen hala var.” dedi.

Çam sakızı çamdan elde edilen bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu, acı bir madde. Çam sakızı içerisinde kolofan ve reçine asidi bulunuyor. Çam sakızı oluşumu çam ağacının kışın donmamak için kabuğundaki özsuyunu içine çeken ağaç karların erimesiyle yeniden canlanmasından kaynaklanıyor. Ancak gelişen, genişleyen, boy atan ağaca kabuğu dar geliyor. Bu yüzden kabuk dal kök gibi kıvrımlı yerlerden çatlamaya başlıyor. Çatlayan ağaçtan elde edilen çam akması genellikle sıcak havalarda toplanıyor. Sıcak havanın tercih edilme sebebi ise çam akmasının sıcak havalarda daha yumuşak olması ve ağaçtan daha kolay çıkartılması.

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.