Arıcılara vergi müjdesi

Hususi kamyonları ile ticaret yaptıkları gerekçesiyle vergi mükellefi yapılan Marmarisli arıcılar, Muğla Arı Yetiştircileri Birliği’nin (MAYBİR) girişimçelir sonucu gerçek usulde vergilendirme kapsamı dışına alındılar.Muğla’nın...

Arıcılara vergi müjdesi

Hususi kamyonları ile ticaret yaptıkları gerekçesiyle vergi mükellefi yapılan Marmarisli arıcılar, Muğla Arı Yetiştircileri Birliği’nin (MAYBİR) girişimçelir sonucu gerçek usulde vergilendirme kapsamı dışına alındılar.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde arıcılık yapan yüzlerce ailenin kendi arı kovanlarını taşıdıkları araçlarına ticari kazanç elde ettikleri iddiası ile gerçek usulde vergi kaydı yapılmış ve 50 bin TL’ye kadar vergi cezası uygulanmıştı. Arıcıların sorunlarını Muğla Vergi Dairesi başta olmak üzere Muğla Valiliği ve Maliye Bakanlığına taşıyan Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR)’in girişimleri sonuç verdi ve arıcılar kendi kovanlarını taşıdıkları araçlar gerçek usulde vergilendirme kapsamı dışına alındı.

Resmi Gazete’nin 31 Ocak 2015 tarih ve 29253 sayılı sayısında yayımlanan Maliye Bakanlığı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde Muğlalı aracıların beklediği vergi mükellefliği muafiyeti 1 Şubat 2015 tarihinden itibaren kapsam dışında bırakıldı. Maliye Bakanlığı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan yeni düzenlemede, “Zirai işletme büyüklüğü ölçülerini aşmayan ancak kamyon gibi araçlara sahip olmaları nedeniyle haklarında gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettirilen çiftçilerin, söz konusu mükellefiyetlerinin bu tebliğin yayım tarihi itibarıyla terkin edilmesi. Bu durumda olan çiftçilerden, vergi dairelerince düzenli aralıklarla yapılan yoklamalar sonucunda, kamyon gibi araçlarını kendi zirai faaliyetleri dışında başkalarına da hizmet verecek şekilde kullandığı ve/veya nakliyecilik yaptığı hususunda tespit bulunanların vergilendirilmelerinin ise ticari kazanç hükümlerine göre değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.

Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, arıcıların sorunları ile ilgili girişimleri yaptıklarını belirterek, “Bu uygulama daha önce Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmamıştı. Birlik olarak başta Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı olmak üzere girişimlerde bulunduk. Maliye Bakanlığı bizim girişimlerimiz sonucu Resmi Gazete’nin 31 Ocak 2015 tarihli sayısında gerekli yasal düzenlemeleri yaptı. Burada emeği geçen Maliye Bakanlığına, Muğla Valimiz Amir Çiçek’e, Muğla Vergi Dairesi Başkanlığına ve grup müdürlerine arıcılarımız adına teşekkür ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.