Antik ‘Karia Yolu’ hayat buluyor Haber Merkezi

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından turizmi 12 aya yaymak amacıyla hazırlanan ‘’Karia Yürüyüş Yolu Projesi’’ tamamlandı. 3 Şubat’ta törenle kullanılama açılacak olan yürüyüş yolunun rotalarından birisi...

Antik ‘Karia Yolu’ hayat buluyor  Haber Merkezi

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından turizmi 12 aya yaymak amacıyla hazırlanan ‘’Karia Yürüyüş Yolu Projesi’’ tamamlandı. 3 Şubat’ta törenle kullanılama açılacak olan yürüyüş yolunun rotalarından birisi olan Akyaka’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Akyaka Yücelen Otel’de düzenlenen toplantıya Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalça, oda üyeleri, sivil tolum örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Proje yürütücüleri rehber Altay Özcan ve arkeolog rehber Yunus Özdemir de slayt eşliğinde proje çalışmaları hakkında bir sunum yaptılar.

Karia Kültür Yolu Projesi sorumlusu rehber Altay Özcan, tarafından 4 yıl yürütülen çalışmalarda güzergahların belirlenmesi için oluşturulan ekip 3 bin kilometrenin üzerinde yol yürüdü. Belirlenen güzergahlara 30 bin yönlendirme işareti, 110 yönlendirme levhası konuldu. Kapanan patikalar yeniden açılarak yürüyüşe hazır hale getirildi. Bu çalışmaların yanında güzergahları belirten harita çalışmaları tamamlandı.

Proje hakkında bilgi veren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, Muğla’nın dünyanın en güzel manzarasının bulunduğu yürüyüş yoluna sahip olduğunu söyledi.

Başkan Karakuş, yurt içi ve yurt dışında birçok yer gezdiğini, ancak böyle bir manzaranın hiçbir yerde bulunmadığını belirterek, ‘’Muğla yürüyüş yolu konusunda marka olacak. Karia Yürüyüş Yolu dünya çapında fuarlarda tanıtılacak’’ dedi.

‘’25 Bin Turist Bekliyoruz’’

Projenin sürdürülebilirliğine de dikkat çeken Karakuş, ‘’Yürüyüş yolu yaklaşık 800 km uzunluğunda. Muğla’ya gelen turistle ve yürüyüş tutkunları, rotalar üzerinden bu yolu yürüyecek. Her gelişinde bir rotayı gezse, bu da 3-4 yıl Muğla’ya gelmesi demektir. Projemizin yurt içinden gelecek olan misafirlerimizin yanı sıra, yurt dışından da ilk etapta 25 bin turist çekmesini hedefliyoruz’’ diye konuştu.

‘’Köy pansiyonculuğun öncüsü olacak’’

Proje ile güzergahta bulunan köylerin de turizmden hak ettiği payı alacağına vurgu yapan Başkan Karakuş,  ‘’Proje güzergahında iç kesimlerdeki köyler de bulunuyor. Buradaki vatandaşlarımız yöresel değerlerini turizmle buluşturma fırsatı yakalayacaklar. Ayrıca vatandaşlarımız turistlerin konaklaması için evlerini pansiyona çevirebilirler. Projenin köy pansiyonculuğunun da öncüsü olacağını düşünüyoruz’’ dedi.

Askeri Bölge Rotayı Değiştirtti

Karia Kültür Yolu Projesi Yürütücülerinden Rehber Altay Özcan ise, proje çalışmaları kapsamında bölgede yürüyüş rotalarını belirlemek için 4 yıl araştırma yaptıklarını söyledi.  Rota alanlarının belirlenmesinde köylüler ile konuştuklarını ve onların birikimlerinden faydalandıklarını kaydeden Altay Özcan, “Karya Yolu yürüyüş rotasını belirlemek için 3 bin kilometrenin yol yürüdük. Çeşitli alternatifleri değerlendirdikten sonra rotayı oluşturduk. Bu proje bir seferlik değil yıllarca kullanılabilecek bir çalışma “dedi. Projenin 5 ana bölgeden oluştuğuna dikkati çeken Özcan şunları söyledi:

“Güzergahta Kaunos, Kinidos, Labranda, Heraklia Latmos, Alinda ve Stratonikia gibi ünlü antik kentlerin yanı sıra az bilinen yada sadece yürüyerek ulaşılabilen çok sayıda antik kentte bulunmakta. Karya Yürüyüş yolu Bozburun, Datça, Gökova Körfezi, Bozalan ve Muğla merkez olmak üzere 5 bölgeden oluşuyor. Antik Karya yolu güzergahında Dalyan Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti de bulunuyor. Biz Dalyan’ı 5 ana rota içerisine alamadık. Çünkü Dalyan-Ekincik güzergahının sonunda Aksaz Askeri Deniz Üssü’nün bulunuyor. Bu nedenle Dalyan’ı Marmaris ana güzergahına bağlayamadık.”       

Unutulmaya yüz tutmuş yollar yeniden açıldı

Konuşmasında Karia Yürüyüş yolu projesi kapsamında unutulan yada unutulmaya yüz tutan yollarında kullanımına açılmasını sağladıklarını kaydeden Özcan, “Geçmişte ulaşım ve yük taşımacılığı için kullanılan bu patikalar zaman içinde insanlar tarafından unutulmuş. Patikalar ormanlık alan içinde bulunduğu ve uzun zaman kullanılmadığı için zamanla kapanmış. Bu proje kapsamında patikaların açılmasını ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesini sağladık. Bu yollar sadece vatandaşların kullanımına değil turizme de katkı sağlayacaktır. Yeniden kullanılmaya başlanacak yollarda insanların yönlerini bulabilmesi için 30 bin yönlendirme işareti, 110 yönlendirme levhası koyduk. Bu yollarda yürüyecek insanlar yönlendirme işaretlerine bakarak güzergahta rahatlıkla ilerleyebilecekler” dedi.

Özcan konuşmasında yapılan çalışmalar çerçevesinde Karia Yürüyüş Yolu bölgesinden 20 bin kare fotoğraf çektiklerini de ifade etti.

 Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise Projeye her türlü desteği vereceklerine işaret ederek, ‘’Bu proje ile Akyaka’nın ve sahip olduğu doğal zenginliklerin öneminin daha da artacağına inanıyorum. Projnin özellikle Karia yürüyüş yolu rotasındaki köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza ciddi katkısı olacağına inanıyorum” dedi.

Antik Karia Yolu

Karia Yolu Muğla ve Aydın illerini kapsayan 800 km'lik bir trekking rotasıdır. İsmini antik çağda bu bölgede yaşamış Karia medeniyetinden alan yürüyüş rotası sıra dışı güzellikte köylerden, tepelerden, koylardan ve antik kentlerden geçmektedir.

Güzergahta Kaunos, Knidos, Labranda, Herakleia Latmos, Alinda ve Stratonikeia gibi ünlü kentlerin yanı sıra az bilinen ya da sadece yürüyerek ulaşılabilen çok sayıda antik kent de bulunmakta. Rota üzerinde Prehistorik çağların duvar resimlerinden, Klasik dönemin anıt mezarlarına, Helenistik dönem tapınaklarından, Roma dönemi agoralarına, Bizans dönemi manastırından, köylerin diğer bölgelerde görülmeyen ev mimarisine kadar değişken yapıları bir arada görmek mümkün. Antik kentlerin yanı sıra çok sayıda bakir koy, endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü köyler, ilginç kültürel motiflere sahip köylüler; uçsuz bucaksız zeytinlikler, çam fıstığı ve badem ağaçları; taş döşeli yollar, Akdeniz ve Ege manzaralı patikalar Karia Yolunda görebileceğiniz güzellikler arasında yer alıyor. 

Akdeniz'den Ege'ye, geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkaran Karia Yolu bölgenin yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarında şüphesiz önemli bir yere sahip olacaktır. Alternatif ve sürdürülebilir turizmin kırsal kesime de yayılmasına katkı sağlaması hedeflenen Karia Yolu'nun diğer nihai hedefleri arasında Muğla bölgesini 'Karia' ismi ile markalaştırmak, turizm sezonunu 12 aya yaymak, bölgede var olan aktivite ve ilgi alanlarına olan talebi arttırmak da bulunuyor.

 

 

 

 

Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.