Antik Karia Yolu açıldı
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından turizmi 12 aya yaymak amacıyla hazırlanan ‘'Karia Yürüyüş Yolu Projesi'' tamamlandı.Projenin tamamlanması nedeniyle, Muğla kent merkezinden Değirmendere Kanyonuna bir yürüyüş...
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından turizmi 12 aya yaymak amacıyla hazırlanan ‘'Karia Yürüyüş Yolu Projesi'' tamamlandı.
Projenin tamamlanması nedeniyle, Muğla kent merkezinden Değirmendere Kanyonuna bir yürüyüş gerçekleştirilirken yolun Saburhane Meydanından geçen girişi törenle açıldı.
Yürüyüş öncesinde konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, 4 yıldır yürütülen projenin tamamlanarak bugün start aldığını belirterek, “Odamız tarafından başlatılan ve büyük önem verdiğimiz ‘Karia Yürüyüş Yolu Projesi’ tamamlandı. Rota belirlemelerinde her 10 metrede bir bölgenin GPS kodları belirlendi, her 50 metrede ise işaretlendirme yapıldı 200 yönlendirme, 7 adet tanıtım levhası hazırlanarak parkurlara monte edildi. Hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde rota üzerinde Muğla’da bulunan antik kentlerin yanı sıra doğal güzelliklerini görmek mümkün. Bölgede 3 havalimanının bulunması bu projeyi daha cazip hale getirdi. Çünkü bu tür projelerde en önemli konu ulaşım” dedi.
Projenin 5 ana bölümden oluştuğuna işaret eden Karakuş, “Beş ana bölgede; Bozburun142 kilometre, Datça243 kilometre, Gökova140 kilometre, Akyaka110 kilometre, Muğla merkez Milas ve Karpuzlu bölgesi 180 kilometreden olmak üzere toplam 800 kilometrelik bir parkur bulunuyor’’ dedi.
Parkurların tanıtımı için Türkçe, İngilizce ve Almanca olmak üzere kitaplar hazırlandığını ifade eden Karakuş, ‘’Önümüzdeki günlerde yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara katılarak buraların tanıtımını yapacağız. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak hedefimiz geçmiş yıllarda ticaret ve ulaşım için kullanılan daha sonra unutulan bu yolları açarak turizmin hizmetine sunmak’’ diye kaydetti.
Proje köy pansiyonculuğunu canlandıracak
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, proje güzergâhında çok sayıda köyün bulunduğunu ve proje ile yöresel değerlerin turizmle buluşma fırsatının yakalanacağını vurgulayarak, “Yürüyüş yolu rotasındaki köylerde yaşayan vatandaşlarımız, turistlerin konaklaması için evlerini pansiyona çevirebilirler. Projenin köy pansiyonculuğunun da öncüsü olacağını düşünüyoruz” diye ifade etti.
Muğla Vali Yardımcısı Faruk Nemci Kurt ise Muğla’nın mevcut turizm potansiyellerini arttırmak için iç bölgelere inilmesi gerektiğine işaret ederek, ‘’ Bunun değişik aktiveler sağlanmalı, farklı projeler ortaya konmalıdır. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen bu proje azımsanmayacak kadar önemli. Proje ile değişik güzergâhlar görsel ve tarihi alanlar ile buluşturması etkili ve faydalı olduğunu bize gösteriyor. Bu tür projeler ile her şey dahil sisteminde çıkararak, turizmi iç kesimlere yayabiliriz” dedi.
Yürüyüşe katılan bir grup dağcı Değirmendere Kanyonu girişinde dev Türk bayrağı açarken bazı vatandaşlar düzenlenen doğa yürüyüşüne köpekleri ile katıldılar. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüşe Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, MUTSO Meclis Başkanı Hilmi Giresun, Muğla Veterinerler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan yanı sıra oda üyeleri vatandaşlar ile ilçelerde bulunan doğa yürüyüş kulüplerine bağlı çok sayıda sporcu katıldı.
40 yıldır kullanılmayan patikalar hayat buldu
Çalışmalar çerçevesinde Datça ve Bozburun bölgelerinde bulunan ve yaklaşık 40 yıldır kullanılmayan iki patika da proje kapsamına alınarak yeniden kullanıma açıldı. Özellikle Datça’da rotanın belirlenmesi çalışmaları esnasında koruma altına alınan çok sayıda yaban keçisine de rastlandı.
Antik KariaYolu
Karia Yolu Muğla ve Aydın illerini kapsayan800 km'lik bir trekking rotasıdır. İsmini antik çağda bu bölgede yaşamış Karia medeniyetinden alan yürüyüş rotası sıra dışı güzellikte köylerden, tepelerden, koylardan ve antik kentlerden geçmektedir.
Güzergahta Kaunos, Knidos, Labranda, Herakleia Latmos, Alinda ve Stratonikeia gibi ünlü kentlerin yanı sıra az bilinen ya da sadece yürüyerek ulaşılabilen çok sayıda antik kent de bulunmakta. Rota üzerinde Prehistorik çağların duvar resimlerinden, Klasik dönemin anıt mezarlarına, Helenistik dönem tapınaklarından, Roma dönemi agoralarına, Bizans dönemi manastırından, köylerin diğer bölgelerde görülmeyen ev mimarisine kadar değişken yapıları bir arada görmek mümkün. Antik kentlerin yanı sıra çok sayıda bakir koy, endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü köyler, ilginç kültürel motiflere sahip köylüler; uçsuz bucaksız zeytinlikler, çam fıstığı ve badem ağaçları; taş döşeli yollar, Akdeniz ve Ege manzaralı patikalar Karia Yolunda görebileceğiniz güzellikler arasında yer alıyor.
Akdeniz'den Ege'ye, geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkaran Karia Yolu bölgenin yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarında şüphesiz önemli bir yere sahip olacaktır. Alternatif ve sürdürülebilir turizmin kırsal kesime de yayılmasına katkı sağlaması hedeflenen Karia Yolu'nun diğer nihai hedefleri arasında Muğla bölgesini 'Karia' ismi ile markalaştırmak, turizm sezonunu 12 aya yaymak, bölgede var olan aktivite ve ilgi alanlarına olan talebi arttırmak da bulunuyor.
Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.