Alo Nalbant Servisi

Geçmişin en önemli zanaatlarından biri olan nalbantlığı yaşatmak için seyyar nalbantlık yapmaya başlayan nalbant ustası Akif Ödek, Milas’ın dağ köylerinde yaşayan vatandaşlara hizmet veriyor.Gelişen teknolojiyle birlikte...

Alo Nalbant Servisi

Geçmişin en önemli zanaatlarından biri olan nalbantlığı yaşatmak için seyyar nalbantlık yapmaya başlayan nalbant ustası Akif Ödek, Milas’ın dağ köylerinde yaşayan vatandaşlara hizmet veriyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte insanların kullandığı araç-gereçlerde hızlı bir değişim yaşandı. Ulaşım ve taşımacılık alanı bu değişimin en hızlı yaşandığı alanlardan biri oldu. İnsanların ulaşım ve taşımada hayvanlar yerine motorlu taşıtları kullanmaya başlaması yük ve binek hayvanlarına nal çakarak geçimini sağlayan nalbant ustalarının işsiz kalmasına neden oldu. Ancak bu duruma yıllardır direnen ve nalbantlığı yaşatmaya çalışan ustalarda var. Aydın’ın Karpuzlu ilçesine bağlı Tekeler köyünde yaşayan ve 25 yıldır nalbantlık yapan nalbant ustası Ali Ödek’te bu mesleğin son temsilcilerinden birisi.

Nalbant ustası Akif Ödek, köydeki nalbant dükkanına müşteri gelmeyince çareyi seyyar nalbantlık yapmakta buldu. Çevredeki dağ köylerinde hala at, eşek ve katır kullanıldığını gören nalbant ustası, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan nalbantlığı yaşatmak için arabasıyla Milas’ın dağ köylerine nalbantlık servisi yapmaya başladı.

“Bu zanaatı öğrenmek için çok emek verdim. Bu işi direnmeden bırakamazdım” diyen Ödek, nalbantçılık mesleği hakkında şunları söyledi; “Artık her yere yol yapıldı. Motorlu taşıtlarda yaygınlaşınca bizim meslek önemini biranda yitirdi. Hal böyle olunca dükkanda kendi ürettiğim nalları satamaz oldum. Ama engebeli yüksek dağ köylerinde hala at, eşek ve katır kullanıldığını görünce aklıma seyyar nalbantlık yapmak geldi. Arabama eşyaları yükleyip köylerde nalbantlık yapmak için dolaşmaya başladım. Köy halkı bu hizmeti çok benimsedi. 4 adet nalı 25 liradan çakıyorum ve bu nalların normal kullanım süresi üç ay civarında. Kapıya servisle sürekli müşteriler kazandım. Bu yolla mesleğimi sürdürmeye devam ediyorum.”

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.