“Alışverişlerimizde ‘869’ kodunu tercih edelim”

“Yerli Malı ve tutum Haftası” 12-18 Aralık tarihleri arasında bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli etkinliklerle kutlanırken, etkinliklerde yerli üretim ve yerli üretim ürünlerinin tüketimine vurgu yapıldı.Hafta nedeniyle...

“Alışverişlerimizde ‘869’ kodunu tercih edelim”

“Yerli Malı ve tutum Haftası” 12-18 Aralık tarihleri arasında bütün ülke genelinde ve Muğla’da çeşitli etkinliklerle kutlanırken, etkinliklerde yerli üretim ve yerli üretim ürünlerinin tüketimine vurgu yapıldı.

Hafta nedeniyle CHP Muğla Merkez İlçe binasında CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, Merkez İlçe Başkanı Bahattin Gümüş, İl Kadın Kolları Başkanı Belkıs Bozacı, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, belediye başkanları, parti yöneticileri ve partililerin katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Leyla Ersöz, yerli üretim ve tüketim çağrısı yaptı.

Yerli malların üretilmesi ve kullanılmasının temelinin 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde atıldığını hatırlatan Ersöz, “ Cumhuriyetin ilanından sonra 5 kıtada 135 ülkeye mal satmakta olan ülkemiz, bugün maalesef birçok alanda yerli üretimin durma noktasına geldiği ve dışarıdan ithal ettiğimiz ürünler dolayısıyla ithal ürün cehennemine dönmüş bir ülke haline gelmiştir.

Son 4 ayda bin 500 tona yakın saman ithal ettik. Bunun yanısıra; Çin’den fasulye, kayısı, kuru sarımsak, oyuncak, İtalya’dan ıspanak, elma, ABD’den fındık ve badem, Güney Afrika’dan satsuma mandalinası, Şili’den üzüm ve elma, İran’dan karpuz, kuru kayısı ve lahana, Kosta Rika’dan kavun, İspanya’dan marul ithal ediyoruz.

Tarım ve hayvancılık ülkesi olan ülkemizde canlı hayvan ve et ithal ediyoruz. Bu ürünler ülkemizde üretilirken; üretici maliyetlerini bile karşılayamadığı için üretmemeye başlamıştır. Mersin’deki narenciye üreticisi malını yola döküyor, Pazar bulamadığı için Trakya’daki kavun üreticisi kavununu tarlada bırakıyor. Bu ve benzer örnekler saymakla bitmiyor”dedi.

Ekonomimiz cumhuriyet öncesine döndü

Uygulanan yanlış politikalar yüzünden ülke ekonomisinin cumhuriyet öncesine döndüğünü belirten Ersöz, “Yabancı malların ülkemize çok rahatça girebiliyor olması yerli üretimi ve yerli rakiplerini yok ediyor. “Yerli malı yurdun malı, her Türk onu kullanmalı” sloganlarının tüm yurtta yayıldığı yıllar kendi ürünümüzü halkımızın ürettiği ve tükettiği yıllardı.

Pek çoğu dünya standartlarında olan Türk malları yerine yabancısını tercih etmek yatırımı azaltıp işsizliği çoğaltmaktadır. Ekonomimiz, cumhuriyet öncesine dönmüş durumdadır. Bu kötü durumdan kurtulmak için; yabancı mali almayarak, yabancı malları protesto ederek, bu konuda bilinçlenerek ve bilinçlendirerek kurtulabiliriz.

Alışverişte almayı düşündüğümüz malın künyesine bakıp “869” kodunu ve “Türk Malı” ibaresini görüp alarak ekonomimize katkı sağlamalıyız.

Türk malı tükettikçe firmalarımızın üretim kapasitesi artacak ve yeni istihdamlara ihtiyaç duyacaktır. “diye konuştu.

Bu haber toplam 189 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.