Akyaka’da rüzgar ve dalgalarla dans

1990'larda Fransada başlayan Kiteboard yani Uçurtma Sörfü, Muğla'da son yıllarda yükselen bir trende sahip. Türkiye'de ilk olarak Alaçatı'da başlayan ardından Fethiye, Gökçeada gibi plajlarda yapılan Kiteboard'cuların en büyük...

Akyaka’da rüzgar ve dalgalarla dans

1990'larda Fransada başlayan Kiteboard yani Uçurtma Sörfü, Muğla'da son yıllarda yükselen bir trende sahip. Türkiye'de ilk olarak Alaçatı'da başlayan ardından Fethiye, Gökçeada gibi plajlarda yapılan Kiteboard'cuların en büyük keşfi ise Gökova'daki rüzgar oldu. 

Gökova'yı coğrafi konumu ve iklim şartı ile bulunmaz bir nimet olarak nitelendiren Kiteboard'cular, sahile bu sporcu özgürce yapabilmek için adeta akın ediyor. Diğer plajlara nazaran daha geniş bir alanının olması, gün boyu elverişli rüzgarının yanı sıra Dalaman Havalimanının da çok yakın olması'da bir başka avantajı. Her geçengün adını daha fazla duyuran Gökova bu yüzden yurt dışından da son yıllarda Kiteboard yapmak isteyenlerin ilk tercihi arasında yer alıyor. Hatta plaja dünya çapında sporcularda geliyor.

Küçük yaşlarda öğrenilebilen Kiteboard için 3-4 günlük bir kurs yetiyor. Kurs ve malzemeler ile birlikteyse yaklaşık 5 bin lira gibi bir bütçe ayırmak gerekiyor.

Yelken, Wakeboard ve Sörf’ün birleşimi

Yavuz Aksakal, Kitemaksimum KiteBoard Okulunun sahibi, aynı zamanda da 10 yıldır eğitmenlik yapıyor.Kiteboard'un 1990'ların ortasında gelişmiş bir spor olduğunu belirten Yavuz Aksakal, "Bir uçurtma var, uçurtmayı iplerle kontrol ederek güç elde ediyorsunuz, ürettiğiniz güçlede su üzerinde ayağınızdaki boardla kayabiliyorsunuz. Birkaç sporun birleşimi diyebiliriz, yelken, wakeboard ve sörf" dedi.

Kiteboard'un doğa sporlarının hepsinde olduğu gibi belli kuralları olduğunu ve bu kurallara uyulduğu zaman hiç bir tehlikesinin bulunmadığını belirten Yavuz Aksakal, "Sonuçta sudayız, uçurtma size yer çekimsiz ortam sağlıyor, çok rahat hissediyorsunuz, denge ihtiyacı yok, güç gerektirmiyor. Kurallarada uyduğunuz zaman gerçekten çok rahat yapabileceğiniz keyifli ve tehlikesiz bir spor" diye konuştu.

Kiteboard sporunun küçük yaşlarda başlanabildiğini belirten Yavuz Aksakal, "Biz derslerimizi 7-8 yaşta başlıyoruz, üst sınrı ise yok, 75 yaşında öğrencimiz oldu. Küçü yaşta çocukların otokontrolünün olması gerekiyor. Ben ailelerine çocuğunuzu bir mobilet verirmisiniz, kullandırırmısınız diyorum. Eğer çocuk bunu başarabilecek mental yapıya sahipte, kiteboard'a da başlayabilir" dedi.

Rüzgar yok, gelcek yok, dalga yok

Kitebourd Turking'in kurucularından, 13 yıldır bu sporla uğraşan Özgür Ceylan Kiteboard'ı rüzgarla çalışan ekolojik bir spor olarak tanımlıyor. "Bu sporla rüzgarın estiği her yere gidebilirsiniz" diyen Özgür Ceylan, "3 farklı ana disiplinden oluşan spor dalı. Serbest, dalga ve hız parkur yarışları düzenleniyor. Burada daha çok serbest sitil yapılıyor. Serbest dalda, sporcuların havada yaptığı hareketlerin zorluk derceleri ve taklaları göz önünde bulundurularak, 5 kişilik jüri tarafından değerlendiriliyor. 2 sporcudan biri eleniyor, diğeri tur atlıyor.Hız, parkur yarışları daha çok denizde belirlenmiş şamandıra etrafında birçok sporcunun aynı anda çıkarak yaptığı bir dal. Dalga ise, dalga üzerinde sörfle yaptığınız hareketlerin değerlendirilmesi ile yapılan dal.Ulusal anlamda Türkiye Yelken Federasyonunun çatısı altında yapılıyor ve şu anda 4 tane milli sporcu var. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda Türkiye, dünyada ilk 15'in içinde yer alıyor" şeklinde konuştu.

Muğla Üniversitesinin de Kiteboard için çalışma başlattığını belirten Özgür Ceylan, "Muğla Ünivresitesi Su Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Muğla Valiliği ile Muğla Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile, üniversite öğrencileri kredili ders olarak bu sporu ücretsiz öğrenip yapabiliyorlar" dedi. Özgür Ceylan Kiteboard'u ise şu 3 kelime ile tanımlıyor: "No wind, no waye, no future. Yani, rüzgar yok, gelecek yok, dalga yok"

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.