Aksu: Bugün de gelecek de geçmişte gizli”

Yönetmenliğini Muğlalı Yönetmen Yüksel Aksu’nun yaptığı İftarlık Gazoz filmi gösterime girdiği her ilde büyük bir ilgi ile karşılanıyor. İftarlık Gazoz Tekirdağ’da da seyircinin büyük ilgisini çekerken, gösterimde...

Aksu: Bugün de gelecek de geçmişte gizli”

Yönetmenliğini Muğlalı Yönetmen Yüksel Aksu’nun yaptığı İftarlık Gazoz filmi gösterime girdiği her ilde büyük bir ilgi ile karşılanıyor. İftarlık Gazoz Tekirdağ’da da seyircinin büyük ilgisini çekerken, gösterimde hazır bulunan Yüksel Aksu, seyircilerle sohbet etti. Aksu; “ Bugün de gelecek de geçmişte gizli. Filmin büyüsünün sırlarından birisi de hatırlatan film olmasında saklı” dedi.

Başrollerinde Cem Yılmaz'la birlikte Berat Efe Parlar'ın oynadığı, usta yönetmen ve senarist Yüksel Aksu'nun üçüncü filmi İftarlık Gazoz ekibi bu kez Marmara Bölgesi'nde izleyicilerle buluştu. Köklü bir Anadolu geleneği olan "usta-çırak" ilişkisini anlatırken büyük küçük herkesi etkisi altına alan filmin özel gösterimi için Yüksel Aksu, Berat Efe Parlar, Ümmü Putgül, Okan Avcı ve Yılmaz Bayraktar Tekirdağ'dağ Tekira AVM, cinemaximum salonundaydı. Söyleşi ve film gösterimi sırasında Vali Enver Salihoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Tekirdağ Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya ekibi yalnız bırakmadı. Sinemaseverlerle birlikte geniş bir basın katılımının da olduğu etkinlikte, Yüksel Aksu özel açıklamalar yaptı.

Aksu’dan Trakya Bölgesi’ne özel sinema filmi

Bugüne kadar filmlerini Muğla’da çeken Yüksel Aksu, özellikle dizilerde Ege ve Trakya şivesinin doğru konuşulmaması konusunda kendisinin nasıl bir yol izlediğini şu sözlerle dile getirdi; “Yörelere has şivelerin dizilerde, seyircinin daha iyi anlayabilmesi için biraz devşirilmesi gerekiyor. Buna dizilerde maalesef mecbur kalınıyor. Ben Dondurmam Gaymak filmim de dahil olmak üzere bu filmimde de ege halkını oynatarak şivenin en gerçek haliyle kullanmaya çalıştım.” Hatta Dondurmam Gaymak’da neredeyse alt yazı koyacaktık, diye espri de yapan Aksu, Ege ve Trakya şivesinin benzerliğinden ve genellikle oyuncuların şive yaparken birbirine benzeterek konuştuklarını da dile getirdi. Bundan sonraki projesini Trakya Bölgesi’nde çekmeye söz veren Yönetmen Yüksel Aksu, bir filmin veya dizinin çekildiği bölgeye hem kültürel hem de ekonomik açıdan oldukça katkısı olduğunu anlattı.

İftarlık Gazoz filminin 9 hafta süren çekimler sırasında yaşadıklarını da anlatan Aksu sette çok disiplinli bir ekiple çalıştığını, dile getirdi.. “Benim için sette çalışırken, önemli olan şeyler var. Örneğin, sete çıkmadan oyuncuların çalışkanlıklarını takip ederim. Çünkü mesleklerin beden dilleri vardır ve her oyuncu bu beden diline göre davranmak zorundadır. Misal, Ümmü (Putgül) aylarca tütün kırdı. Yılmaz (Bayraktar) bir çok dönem arabasını kullanmayı öğrendi" dedi.

"Kemalettin Tuğcu romanları ve melodramlarla büyüdük"

Merak uyandıran ilk sahnelerin ardından sıcacık bir Ege atmosferine sokarak keyifli ve mizah unsuru yüksek bir eğlencelik olarak ilerleyen İftarlık Gazoz, flashback finali ile izleyicileri şaşırtırken derinden sarsıyor. Söyleşi sırasında; "Filmin sonu hüzünlü, çocuklar izlemeli mi?" sorusuna Yüksel Aksu, Yeşilçam melodramları ve Kemalettin Tuğcu romanlarıyla büyüyen bir kuşaktan olduğunu belirterek; " Kaldı ki çocuklar bizden daha akıllı. Filmde çok kıymetli cümleler var ve çocuklara da bu cümleler zerk ediyor. Benim çocuğum olsa, ben onu götürürdüm." şeklinde cevap verdi.

Filminde; "bugün de gelecek de geçmişte saklıdır" cümlesinden yola çıktığını anlatan Aksu; “Bugünün güldürüsünü yapmak daha çok dizilerin işi. Ülkemizde bazı meseleler 30-40 yıl geçmeden sanatta yer bulmuyor. Meselenin kendisi kadim olursa sinemanın konusuna giriyor. Ben geçmişten yola çıkarak bugünümüze ayna tutmaya çalıştım. Yitirmeye başladığımız birlik, beraberlik, bir arada olma duygusunu hatırlatmak istedim.” dedi.

Bu haber toplam 153 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.