AK Parti aday adaylarını eleştiren yandı!

Ak Parti Muğla İl Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Ozan Balcı,Son dönemde sosyal medya üzerinden milletvekili aday adayları ve AK Parti’ye doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verme amaçlı paylaşımlar yapanları uyardı. Balcı,...

AK Parti aday adaylarını eleştiren yandı!

Ak Parti Muğla İl Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Ozan Balcı,

Son dönemde sosyal medya üzerinden milletvekili aday adayları ve AK Parti’ye doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verme amaçlı paylaşımlar yapanları uyardı. Balcı, “IP adresleri ABD olsa dahi günümüzde microsoftun İstanbul’da açmış olduğu bilgi bankası sayesinde zanlıların adresleri birkaç işlem ile tespit edilmektedir. Türk Ceza Kanunun 243'üncü maddesinde bilişim suçları ile ilgili yaptırımlar bulunmaktadır. Buna göre verilecek cezalar 6 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir” dedi.

Balcı yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Siber suçlar; Bireylere veya birey gruplarına yönelik, mağdurun onurunu zedelemeye veya mağdura fiziksel veya zihinsel olarak doğrudan veya dolaylı olarak zarar verme suçu kastı ile İnternet (facebook) gibi çağdaş iletişim araçları kullanarak zarar verme amaçlı saldırıların yapılmasıdır.Bu bağlamda Zanlıların (suçu işleyenlerin) her ne kadar IP adresleri ABD olsa dahi günümüzde microsoftun İstanbul’da açmış olduğu bilgi bankası sayesinde zanlıların adresleri birkaç işlem ile tespit edilmektedir.İlgili sitelerden alınan kullanıcıların IP numaraları ile Telekom şirketleri üzerinden sorgulama yapabilmek mümkündür. Bu sayede kullanıcıların adresleri tespit edilmektedir. Ayrıca Savcılık ve Mahkeme aşamasında yapılan incelemelerde kullanılan özel yazılımlar aracılığıyla üzerine tekrar yazılmamış olmak kaydıyla hemen hemen tüm veriler silinmiş alanlardan geri getirtilebilmektedir. Bu nedenle silinmiş olduğu düşünülen veriler tekrar geri getirilerek delil değeri kazanmakta ve bu durumda Savcılık ve Mahkemeler tarafından çoğunlukla geçerli delil olarak değerlendirilmektedir.

ABD'de bilişim suçları C sınıfı birinci sınıf suçlardan olup, ceza olarak 3 yıl ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları ve para cezaları ile cezalandırılır. Türkiye'de ise bu tür suçlar ile mücadele 2007 yılında çıkartılan 5651 sayılı "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun" uyarınca yapılmakta, bu yolla erişimin engellenmesi, izlenmesi sağlanarak içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcıların yükümlülükleri düzenlenmektedir. Yeni 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda da bilişim suçları ile ilgili düzenlemelere gidilmiş, örneğin 125'inci maddede düzenlenen hakaret ve iftira suçlarının cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile düzenlenirken, suçun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle yani internet dahil olmak üzere işlenmesi  durumunda 1 yıldan az ceza verilemeyeceğini hükmü getirilmiştir. Ayrıca Türk Ceza Kanunun 243'üncü maddesinde bilişim suçları ile ilgili yaptırımlar bulunmaktadır. Buna göre verilecek cezalar 6 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

İnternetten suç işleyenlerin, işlediği suçtan dolayı evlerine polis gelip arama yapabilir. Bilgisayarlarını ve cep telefonlarına el konulabilir.5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 134.maddesine göre Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine hâkim tarafından karar verilir. Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere el konulabilir. Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine el koyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır. İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır.

Partimize ve Parti yetkililerimize yönelik sosyal medyada (facebook, twitter gibi) hakaret,iftira ve tehdit gibi suçlar işlenmesi durumunda yukarıda hukuki çerçevesi belirtilen suçlar kapsamında ilgili başvurular ivedilikle yapılacak olup,hukuki süreçte tarafımızca dikkatle takip edilerek şüpheliler kamuoyu önünde ifşa edilecektir.”

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.