5 yılda 150 kişi hayata yeniden bağlandı

Türkiye’de organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu anlatan Sumur Gazezoğlu, organ bağışı konusunda Muğla halkının son dönemlerde bilinçlenmeye başladığına da kaydetti.Organ bağışının birçok kişinin hayatını...

5 yılda 150 kişi hayata yeniden bağlandı

Türkiye’de organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu anlatan Sumur Gazezoğlu, organ bağışı konusunda Muğla halkının son dönemlerde bilinçlenmeye başladığına da kaydetti.

Organ bağışının birçok kişinin hayatını kurtardığına dikkati çeken Sumur Gazezoğlu, “Hastanede tedavi gören ve beyin ölümü gerçekleşenlerin yakınları ile bire bir görüşmeler yapıyorum. Bu görüşmeler neticesinde ilimizde organ bağışı konusunda halkımızın bilinçlendiği yöndedir. Çünkü aileler en büyük acıyı yaşadıkları sırada bile olsa bizimle görüşüyor ve bizlere karşı anlayışlı davranıyorlar. Ve yaptığımız bu görüşmeler ile Muğla’da son 5 yılda 25 kişiden alınan organlar Türkiye’nin çeşitli illerinde organ nakli sırası bekleyen 150 kişiye nakledildi. Muğla’da oluşan organ nakli bilinci sayesinde önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek olan organ nakli sayısı artmasında etkili olacaktır” dedi.

Eğitimler başlatılacak

Organ nakli sırasında zamanın çok değerli olduğuna dikkati çeken Gazezoğlu, “Ailelerden onay alınmasının ardından organların alınması için adeta zamana karşı bir yarış başlıyor. Tabi bazen bir takım sorunlar yaşıyoruz. Halkımızı ve personelimizi bilgilendirmek amacıyla il genelinde ki eğitim çalışmaları devam ediyor. Bakanlığımızın öncülüğünde halkımıza, hekimlerimize, adli personele verilecek eğitimlerde organ naklinin önemi, neden hızlı hareket edilmesi ve nelerin yapılması gerektiği konuları hakkında çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Bir doner 6 kişiye hayat veriyor

Organ naklinde beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden alınan organların, 6 kişiye hayat verdiğini anlatan Gazezoğlu şunları söyledi:

“Ailelere ile yaptığımız görüşmelerde organ nakli onayını almamızın hemen ardından belirli testler yapılıyor. Bu testler sayesinde hangi organın kime nakledileceği belirleniyor ve gereken ilgili birimlere haber veriliyor. Bunun üzerine organ naklinin gerçekleşmesi için özel bir ekip Muğla’ya gelerek beyin ölümü gerçekleşen kişinin kullanılabilir durumda ki kalp, iki böbreği, karaciğeri ve göz korneaları alınarak yıllardan bu yana organ nakli sırası bekleyen hastalara naklediliyor.”

Onların kalbi şimdi başka vücutlarda yaşıyor

Muğla’da 2008 yılında Denizli’de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve hastanede verdiği üç günlük yaşam mücadelesini kaybeden Muğlalı 2 çocuk annesi Tülin Bütün’den alınan 2 böbrek ve karaciğer İzmir’de böbrek yetmezliği nedeni ile organ nakli sırası bekleyen 2 hastaya, kalbi ise Ankara’da bulunan bir hastaya nakledilmişti. 2009 yılının Mart ayında alkollü bir sürücünün çarpması sonucu ağır yaralanan ve beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Özkan Mekeci’de ailesinin organ nakline onay vermesi sonucu 6 kişiyi yeniden hayata bağlamıştı. 2010 yılında ise Marmaris ilçesinde havuzda yüzerken boğulan 8 yaşındaki Çağdaş Küçük, küçük bedeni ile yıllardır sıra bekleyen hastalara umut ışığı oldu. 8 yaşındaki Çağdaş Küçük’ün bir böbreği bir yıldır diyalize giren 14 yaşındaki Elif Gürlek’e, diğer böbreği 6 yaşından bu yana böbrek hastası olan 21 yaşındaki Zümrüt Kaya’ya nakledildi. İki operasyon da İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Çağdaş’ın karaciğeri ise altı yıldır sirozun pençesinde olan iki çocuk annesi, 40 yaşındaki Türkan İncezeybek’e nakledildi. Kalp kapakçıklarının Ege, korneaların ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde bir hastaya nakledildi. 2011 yılında Muğla’da odun kesimi yaparken üzerine ağaç devrilen ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 44 yaşındaki Fahri Sarıkavak’ın böbrekleri, kalp kapakçıkları, karaciğeri ve korneası, organ bekleyenler hastalara umut oldu.

Türkiye’de bir yılda bir milyonda 2,5 kişi organ bağışı yapıyor. Avrupa’da ise bu rakam bir milyonda 10 kişiye kadar çıkıyor.

Bu haber toplam 128 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.