2B Yasası tamam

Türkiye genelinde 460 bin civarındaki müracaatın yarısından fazlasını ilgilendiren düzenleme kabul edildi.Daha önce AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın önerisiyle 2B  arazilerinin satışında peşinat zorunluluğu...

2B Yasası tamam

Türkiye genelinde 460 bin civarındaki müracaatın yarısından fazlasını ilgilendiren düzenleme kabul edildi.

Daha önce AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın önerisiyle 2B  arazilerinin satışında peşinat zorunluluğu kaldırılmıştı. Bu defa tarım arazilerinin satışında yüzde 50 indirim uygulaması getirildi.

TBMM’de gece 00.15’te biten görüşmeler sonucunda kabul edilen yasa ile büyüklük ve sayı sınırı getirilmeden tüm tarım arazilerinde, satış sırasında arazinin rayiç değerinin yüzde 50’si alınacak. Eğer bu bedel peşin ödenirse indirim yüzde 60 olacak. Yani rayiç bedelin yüzde 40’ını ödeyen yıllardır kullandığı 2B arazisinin tapulu sahibi olacak. Buna ilaveten aynı arazi için son beş yılda ecrimisil olarak ödenen miktarlar da düşüldükten sonra ödenecek miktar belirlenecek.

Ayrıca taksitli ödeme yapmak isteyenler için vadeler uzatıldı. Mücavir alandaki tarım arazilerinde ödeme vadesi 3 yıldan 5 yıla, taksit sayısı da 10 çıkarılırken, kırsal alandaki arazilerde vade 4 yıldan 6 yıla, taksit sayısı da 12’ye çıkarıldı.

Geçimini sağlamak için üzerinde tarım yaptığı alanlara sahip olmak isteyen vatandaşlar için büyük kolaylık sağlanırken, yasa ile 2B haricindeki hazine arazilerinde de aynı indirim oranı kabul edilmiş oldu. Ayrıca arazi üzerine ikamet amaçlı ev ve müştemilat yapanlar da bu haklardan faydalanabilecek.

Böylece zilliyet sahiplerinden peşinat yatıramayanlar hak kaybına uğramaktan kurtuldukları gibi, ödemelerde de büyük kolaylık yakalamış oldular.

Yasa değişikliğinin görüşülmesi sırasında büyük gayretleri olan Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, yıllarca bu sorunu çözmeyen zihniyetlerin şimdi bol keseden konuştuklarını ve konuyu istismar ettiklerini söyledi. Ak Parti iktidarı olarak en başından itibaren yılların kanayan yarasını vatandaş lehine çözmek konusunda kararlı olduklarını ve bunun için çaba sarfettiklerini ifade eden Ali Boğa, gelir düzeyi düşük, geçimi için araziyi işleyen ve tarım yapılır hale getiren vatandaşların haklarını korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bu haber toplam 71 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.