1000 yıl sonra yeniden kilise

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesi Peksimet köyündeki 500 yıllık kilisenin restorasyon çalışmaları bitti.Turgutreis Belediyesi’nin iki yıllık çalışmaları sonunda, tarihi kilisenin onarım çalışmaları...

1000 yıl sonra yeniden kilise

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesi Peksimet köyündeki 500 yıllık kilisenin restorasyon çalışmaları bitti.

Turgutreis Belediyesi’nin iki yıllık çalışmaları sonunda, tarihi kilisenin onarım çalışmaları sona erdi. Peksimet Köyü Küçük Kilise’nin, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları için Tugutreis Belediyesi’nin yapmış olduğu başvuru 27 Nisan 2012 tarihinde Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Muğla Valiliği tescilli eserler için katılım payından ayrılan fondan destek alındı. Projelendirme ve ihale süreçlerinin sonunda Haziran 2013’de çalışma başladı. Kilisenin dış cephe boyasının yapılmasının ardından peyzaj çalışması yapılacak ve rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları sona erecek. Belediyece kültür, sanat ve turizm kullanımına açılacak.

Başbakanlık Devlet Arşivlerindeki belgelerde yer alan bilgilerde, Peksimet Köyü Küçük Kilise’den söz ediliyor. Kilisenin yapım izni kararı 4 Mart 1840 tarihli kayıtlarda “Bodrum kazasının Kadıkaryesi kalesinde yaşayan hıristiyan tebasının mabedleri olmadığını belirten müracaatları üzerine mer’i olan, Ahkam-ı Nizamiye dairesinde bir kilise inşasına mezuniyet verilmesi.” şeklinde yer alıyor.

Bölgede meydana gelen depremler ve iklim şartlarından hasar gördüğü düşünülen kilise 1870 yılında onarım geçirdi. Ancak o tarihten bu yana depremler ve hava koşullarından yine zarar görmesi nedeniyle, kilisenin yeniden onarılıp turizme kazandırılması için çalışmalar son sürat devam ediyor.

Bu haber toplam 62 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.