1 yıldır onay bekliyorlar

Muğla’dan ülke ekonomisine yılda 450 milyon avro girdi sağlayan Kültür Balıkçıları üretim tesisinden karaya, karadan tesislere yavru balık, yem, malzeme, personel ve hasat edilmiş ürün taşınması için başlattıkları iskele...

1 yıldır onay bekliyorlar

Muğla’dan ülke ekonomisine yılda 450 milyon avro girdi sağlayan Kültür Balıkçıları üretim tesisinden karaya, karadan tesislere yavru balık, yem, malzeme, personel ve hasat edilmiş ürün taşınması için başlattıkları iskele çalışmaları için 1 yıldır onay bekliyorlar.

2002 yılından 2009 yılına kadar söz verilen iskele yapılmayınca çareyi kendi iskelelerini yapma kararı alan Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nden onayın çıkmasının ardından iskelelerine kavuşacak. Güllük Beldesi Dalyan mevkiindeki alana yapılması planlanan iskele projesine gerekli bakanlıklardan izin çıktığını kaydeden Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkan İhsan Bozan, yaklaşık 1 yıldır Derneği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nden onay beklediklerini kaydetti.

Muğla’nın Milas ve Bodrum bölgelerinde ağırlıklı olarak bulunan balık çiftliklerinin en büyük sorunlarının başında gelen iskele sıkıntısı ile ilgili olarak 6 yıl iskele bekleyen Muğla Kültür Balıkçıları Derneği kendi iskelelerini yapma kararı aldı. 2002 yılında Bodrum-Milas Karayolu Sıralık mevkii üzerinde belirlenen bir alanda iskele yapımı için çalışmalar yapıldığını ancak bürokratik engeller nedeniyle 2009 yılında bu projeden vazgeçildiğini kaydeden Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, bunun üzerine kendi iskelelerini yapmak için çalışma başlattıklarını ve bu çalışmanın son aşamada takılı kaldığını söyledi.

İskele alanı olarak Güllük beldesi sınırlarında bulunan Dalyan mevkiini seçtiklerini kaydeden Bozan, iskele yapımı için gerekli tüm izinlerin alındığını, bölgenin imar planı ile projesinin hazırlandığını kaydederek Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nden onayın çıkmasının ardından hemen inşaat çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

Bozan, “Güllük beldesi Dalyan mevkiindeki alana üretim tesisinden karaya, karadan tesislere yavru balık, yem, malzeme, personel ve hasat edilmiş ürün taşınması amacıyla iskele yapım projesinde son aşamaya geldik. İskelenin yapımı ile ilgili olarak gerek bakanlıklardan gerekse Deniz Ulaşım Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındı. Şu anda iskelenin yapımı için bakanlığa bağlı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nden onay bekliyoruz. Bu onayın gelmesini 1 yıldır bekliyoruz. Artık son aşamadayız. Çünkü bu bölgede başka yerimiz yok. Bir an önce onayın çıkmasını istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde konunun Başbakanımıza iletildiğini öğrendik” dedi.

30 metre genişliğinde 70 metre boyunda

Güllük beldesi Dalyan mevkiine yapmak istenilen iskele projesinin tamamlandığını ve inşaatı yapan firmanın da belirlendiğini kaydeden Bozan, “Yapmak istediğimiz iskele 30 metre genişliğinde ve 70 metre boyunda olacak. İskelenin yapımı yaklaşık olarak 1,5 milyon TL’yi buluyor. Yanaşma yerinden yararlanacak 81 adet su ürünleri üretim tesisinin toplam kapasitesi yaklaşık 51.300 ton/yıldır. Bu işletmelerin açıktaki tesislerinden karaya, karadan da tesislere yavru balık, balık yemi, hasat edilmiş balık, kalıp buz, günlük personel taşıması, çalışanların ihtiyaç malzemeleri ve diğer malzemelerinin taşınması için çeşitli boy ve grosta teknelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yanaşma yerinden işletmelere ait çeşitli büyüklükte 70-80 civarında tekneden yararlanabilecek.” diye konuştu.

25 bin kişiye iş imkanı sağlıyor

Bugün kültür balıkçılığı sektörünün 1 milyar doların üzerinde sabit yatırımı, 650 milyon dolar değerinde canlı balık varlığının bulunduğunu kaydeden Bozan, “Kültür balıkçılığı kırsal kalkınmada büyük rol oynadığı gibi 450 milyon Avro civarında ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, ülkemiz potansiyeli dikkate alındığında tarım ve gıda sektörü içerisinde gelişmeye en çok açık olan bir sektördür. Yapısal ve yasal sorunlar çözüldüğü takdirde üretimin kısa vadede 250 bin tona ulaşacağı düşünülmektedir” dedi.

Nerelerden izinler alındı

Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Güllük Beldesi Dalyan mevkiindeki alana yapmak istediği iskele için yaklaşık 3 yıldır bürokratik işlemlerle mücadele etti. Dernek tarafından üretim tesisinden karaya, karadan tesislere yavru balık, yem, malzeme, personel ve hasat edilmiş ürün taşınması için yapmaya karar verdikleri iskele için ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İmar Planı hazırlanması için müracaatta bulundu. Bölgede deniz canlıların popülâsyonunun bulunması nedeniyle iskelenin yapılabilmesi için Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile alanın turizm bölgesi sınırları içerisinde bulunması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gerekli başvurular yapılarak onay alındı. Bu başvuruların ardından iskelenin yapılacağı alanın ÇED raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Ayrıca iskelenin yapılacağı alanın vakıf arazisi olması nedeni ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yapılmak istenilen iskele ile ilgili olarak başvuru gerçekleştirildi. Bu çalışmalarının ardından bölgenin Jeolojik Etüt raporu hazırlandı ve bu rapor İl Afet Müdürlüğü’ne sunuldu. Bu çalışmalar devam ederken Muğla Kültür Balıkçıları Derneği, yapılacak iskelenin projesini hazırlamaya başladı. Proje çalışmaları devam ederken Güllük Belediyesi’ne başvuru yapıldı. Yapılan tüm başvurulardan olumlu sonuç alınmasının ardından iskele yapımı ile ilgili olarak son sözü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü söyleyecek.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.