Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

KENDİMİ ŞİŞ HİSSEDİYORUM: ÖDEM Mİ?

Günümüzde sağlık alanında sıkça karşılaşılan ve bazen de bazı sağlık sorunlarının bir belirtisi olan ödem, vücutta anormal miktarda sıvı birikmesiyle ortaya çıkan genellikle günlük yaşamı da olumsuz etkileyebilen rahatsız edici bir durumdur.

Aşırı tuz tüketimi gibi bazı beslenme alışkanlıkları, yetersiz su tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek stres seviyeleri, uyku bozuklukları ve hormonal dengesizliklerin yanında lenfödem ve lipödem gibi durumlar, kalp ve böbrek sorunlarının beraberinde bazı ilaç kullanımları da ödeme neden olabilmektedir. Ödem, sadece fiziksel rahatsızlıklarla sınırlı kalmayabilir. Psikolojik faktörler de bu duruma etki edebilir. Dolayısıyla, ödem sadece bir semptom değil, aynı zamanda altında yatan sorunun bir işareti olarak da değerlendirilmelidir.

Sağlık sorunlarının çoğu gibi, ödemi de tedavi etmenin en etkili yolu, altta yatan nedeni bulmak ve tedavi etmektir.

Vücudunuzdaki Ödem Miktarını Ölçmek Mümkün Mü?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber tartılarda sadece yağ ve kas oranını değil aynı zamanda ödem oranını görmek de mümkün. Profesyonel vücut analiz cihazlarında ölçüm yaptırarak vücudunuzdaki ödem oranını görebilirsiniz. Ödem analizi, Multi-Frekans analiz sistemiyle hücre içinde ve dışındaki sıvı miktarını ölçerek size ödem bilgisini sunar.

Neden Ödem Sorunu Yaşıyoruz?

Ödemi azaltmak için önce ‘‘Neden ödem sorunu yaşıyoruz?’’ sorusunun cevabını bulmalıyız. Çünkü herkes ödem sorunu yaşayabilir. Ancak herkesin ödem sorununa sebep olan durumu değişiklik göstermektedir.

İdeal kilosuna yakın olan kişiler için ödem geçici bir problemken vücut ağırlığı fazla olan kişilerde daha uzun süre baş edilmesi gereken bir sorun haline gelmektedir. Kilo kaybı yaşadıkça vücuttaki ödemden de kurtulmak mümkündür. Ancak kilo artışında tek suçlu ödem olarak görülmemelidir. Vücutta yağ kaybı sağlandıkça ödem oranınız da aynı miktarda azalacaktır.

Hem bedeninizde şişkinliğe hem de tartıda kilo artışına sebep olan ödemden kurtulmak için yapmanız gereken bazı noktaları inceleyelim.

İşte ödemi azaltmak için birkaç öneri:

Tuz Tüketimini Azaltın: Yüksek miktarda tuz tüketimi vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir. Bu yüzden günlük tuz alımınızı 5 gramın (tepeleme bir çay kaşığı) altında tutmaya çalışın. Aşılmaması gereken bu miktar sadece yemeklere eklenen tuz değil, gün içinde tüm besinlerle alınan tuz miktarını ifade etmektedir. Fazla tuz tüketiminin başlıca nedeni, birçok gıdanın içinde bol miktarda tuz bulunması ve bu tuzun farkında olmayışınız. Bu şekilde de ihtiyacınızın çok üzerinde tuz tüketiyorsunuz. Fazla tuz alımına sebep olabilecek; gizli tuz kaynakları diyebileceğimiz başlıca besinler; paketli gıdalar, kuruyemişler, zeytin, ekmek, turşu, şarküteri ürünleri gibi besinlerdir.

Su Tüketimini Artırın: Yeterli miktarda su içmek, vücudunuzun sıvı dengesini korumak için önemlidir. Su tüketim miktarı kişiden kişiye değişmekle beraber günlük 2 – 2,5 litre su içmeye özen göstermelisiniz.

Potasyum Alımını Artırın: Potasyum, vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olan bir mineraldir. Muz, avokado, kayısı, kurubaklagiller, ceviz, badem ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler potasyum açısından zengin gıdalardır. Bu besinleri beslenmenize ekleyerek vücudunuzdaki ödemi azaltabilirsiniz.

Ödem Atımını Destekleyici Besinler Tüketin: Salatalık, marul, maydonoz, roka, kereviz gibi sebzelerin yanında kivi, ananas, kayısı gibi meyvelerle beslenmenizi çeşitlendirin. Yeşil çay, beyaz çay ve kiraz sapı çayı gibi bitki çaylarınıza tarçın, biberiye gibi baharatları ekleyerek de ödem atımınızı destekleyebilirsiniz.

Dengeli Bir Diyet Uygulayın: Yüksek karbonhidrat içeren beslenme düzeni ödem oluşumuna sebep olmaktadır. Bu yüzden dengeli ve çeşitli beslenme alışkanlıkları, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini karşılarken aynı zamanda ödem oluşumunu engeller.

Egzersiz Rutini Oluşturun: Sadece ödem için değil daha sağlıklı bir yaşam için spor hayatınızın her anında yer almalıdır. Hareketsiz yaşam tarzı, kan dolaşımınızı yavaşlatıp ödem ve selülit gibi problemlere sebep olmaktadır. Bu yüzden size iyi gelen bir egzersiz bulup bunu alışkanlık haline getirin.

Sonuç olarak, ödem çoğu zaman beslenme tarzı değişiklikleri ve düzenli fiziksel aktiviteyle çözülebilir bir sorundur. Bütün yöntemleri deneyip çözüm bulamadığınız takdirde bir uzmana danışıp takviyelerle sağlıklı beslenme düzeninizi destekleyebilirsiniz. Herkesin ödem sorunu aynı sebeple gelişmemiş olabilir. Bu yüzden her tedavinin bireye özgü olduğunun bilinciyle hareket edilmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.