Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

İNSAN NEDEN DOYMAZ?

‘‘Doymak’’ sadece fiziksel açlığımızı bastırmak mıdır? Her ne kadar farkında olmasanız da doymak kavramı çok yönlü bir olgudur. Hayatın karmaşıklığı içinde, yemekle ilişkimiz sadece fiziksel bir ihtiyaçtan ibaret değildir. Fiziksel açlığımızı bastırdığımızda doyduğumuzu hissederiz. Ancak psikolojik ve duygusal açlıklarımızı dindirmek konusunda aynı şey pek mümkün olmayabilir.

Öncelikle duygusal ve fiziksel açlığınızı doğru şekilde anlamak ve bu konuda sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek çok önemlidir. Ancak bu süreç, bazen çok karmaşık olabilir. Çünkü doygunluk hissi sadece mide doluluğuyla ilgili değildir. Dengeli bir öğün, renkli ve çeşitli menüler hem karnınızı hem gözünüzü doyurabilir.

Peki hayattan tam olarak doymayan insan tabağıyla gerçekten doyabilir mi? Sanmıyorum.

Beslenme sadece fiziksel bir ihtiyaç değildir. Aynı zamanda duygusal ve psikolojik faktörler de bu süreçte önemli rol oynar. Stres, kaygı veya duygusal açlık gibi faktörler, yiyecek tercihlerinizi etkileyebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak istediğinizde duygusal ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurmanız çok önemlidir.

‘‘Benim çikolata krizlerim oluyor.’’ cümlesi sadece çikolata yeme isteğini değil çok daha önemli konuları barındırıyor olabilir. Geçmişte yaşadığınız bir acıyı, bir mutluluğu çikolata kavramıyla bağdaştırmış olabilirsiniz. Sanki acınızın geçmesini sağlayan sizin duygularınız değil de daha çok çikolataymış gibi gelebilir. İşte bu durumlarda önemli olan sizi tetikleyen o durumu çözebilmek. Canınız gerçekten çikolata istiyorsa yiyin. Ancak sadece duygusal olarak ona ihtiyacınız varsa durun! Onun yerini bir arkadaşınızla muhabbet etmek, güzel bir müzik açıp yürüyüşe çıkmak da karşılayabilir. Bu şekilde kendinizi daha iyi hisseder, yediğinizden asla pişmanlık duymazsınız. Bu şekilde yediğiniz çikolatadan da keyif alırsınız. Gereksiz kalori alarak da vücudunuzu yormazsınız.

Sadece iç sesinizi dinleyin. Siz onu gerçekten yemek mi istiyorsunuz yoksa o anki duygusal durumunuzun üstünü mü kapatmak istiyorsunuz? Bu durumu tek başınıza çözemeyebilirsiniz, bu çok normaldir. Bu süreçte bir uzmana danışmak sizin için en iyi çözüm olacaktır.

Doyma süreci, bedensel ve duygusal dengeyi içerir. Unutmayın, sağlıklı bir yaşam tarzı sadece bedeni değil, aynı zamanda duygusal dengemizi de kucaklamamıza yardımcı olur. Kendinizi tanıyın, duygularınızı çözün. İşte o zaman hem karnınız doyar, hem de ruhunuz..

Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.