ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ARTACAK

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, zeytinde bu yıl rekoltenin düşüş yaşandığına dikkat çekerek bunun zeytinyağı fiyatlarının artmasına yol açacağını söyledi.Milas’ta 2013-2014 zeytin hasadında yaşanan büyük...

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ARTACAK

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, zeytinde bu yıl rekoltenin düşüş yaşandığına dikkat çekerek bunun zeytinyağı fiyatlarının artmasına yol açacağını söyledi.

Milas’ta 2013-2014 zeytin hasadında yaşanan büyük düşüş hem üreticiyi hem de tüketiciyi üzdü. Zeytinyağı rekoltesinde olumsuz bir tablo yaşandığını belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, geçen sene 3,5 lira olan zeytin yağı fiyatının şuan 7 lira olduğunu ve fiyatlardaki artışın devam edebileceğini söyledi.

Zeytin ağacı sayısı, zeytinyağı kalitesi açısından önemli bir noktada olan Milas’ta, 2013-2014 yılı zeytin hasadında büyük bir düşüş yaşanıyor. Geçen yılki zeytinyağı rekoltesinin yüzde 70, bu seneki rekoltenin ise yüzde 5 olduğunu belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, olumsuz tablonun çiftçiyi ve tüketiciyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.Atıcı; “ Rekolte yık yılı tabir ettiğimiz yok denecek seviyede. Milas’ta var yılı olarak tabir edilen yıllarda ortalama 17-20 bin ton arasında zeytinyağı elde edilirken bu sene elde edilen zeytinyağının bir tonu bulmayacağı gözüküyor. Bu sene zeytincilik açısından çok kötü bir yıl yaşadık. Bunun büyük nedeninin mevsimsel olduğunu düşünüyoruz. Ancak makineli zeytin hasadına tam anlamıyla geçilememesi, ağaçlara gereken bakımın yapılamaması ve geçen seneki zeytin sezonunun çok uzun sürmesi nedeniyle ağaçların kendini toplayamaması da bu seneki rekolte düşüşünde etkili olmuştur.”

“Çiftçi seneyi zararla kapattı”

Milas’ta zeytinciliğin 52 köyün net gelirini oluşturduğunu ve bununla birlikte birçok köyde de zeytincilikten geçinen ailelerin olduğu belirten Başkan Atıcı, rekoltedeki büyük düşüşün çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Çiftçinin umudunu önümüzdeki sezona bıraktığını ve üretim olmadığı için piyasaya taze zeytin ve zeytinyağının girişinin olmadığını da sözlerine ekleyen Atıcı; “Zeytinyağı kullanım alanı günden güne artıyor. Sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu gün be gün daha da bilinir hale geldi. Zeytin ve zeytinyağı konusunda vatandaştan büyük talep var ancak rekoltedeki azlık fiyatları arttırıyor ve bu fiyatlar daha da artabilir.” dedi.

Çiftçilerin zeytin ağaçlarının bakımlarını ihmal etmemesini ve zeytinyağlarının kalitesini arttırmak için yapılan eğitimleri, toplantıları takip etmelerini isteyen Atıcı; “Herkesin bu ürünün değerini bilmesi gerekiyor artık! Çiftçimiz zeytin ağı kalitesini arttırarak, marka oluşturarak büyük bir gelir sahibi olabilir. İlçemizde Zeytin Çalıştayı hazırlıkları devam ediyor. Üreticimizin bu çalışmaları dikkate almasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.