Zeytinlik eylemine Fransız desteği

Zeytinlik alanları sıradan araziye dönüştüren, zeytinlikleri madencilik ve enerji yatırımlarına açacağı iddia edilen yasa tasarısı Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde protesto edildi. Protestoya bir otelde tatil yapan 40...

Zeytinlik eylemine Fransız desteği

Zeytinlik alanları sıradan araziye dönüştüren, zeytinlikleri madencilik ve enerji yatırımlarına açacağı iddia edilen yasa tasarısı Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde protesto edildi. Protestoya bir otelde tatil yapan 40 dolayında Fransız turiste destek verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerini Aşılattırılması Hakkında Kanun Tasarısına tepkiler büyüyor. Tasarıyla birlikte zeytin alanlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle, tesisler yapılabileceği hükmü getiriliyor. 25 dönümden küçük zeytinlikler “sıradan” arazi kabul edilecek.

Marmaris’te de tasarıya tepki var. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri, bölge halkı ve Fransız turistler Hisarönü Mahallesi’ndeki zeytinlik alanda toplandı, tasarıyı protesto etti.Filiz Ersan, çevreyle ilgili alınan kararlarla ülkenin ekolojik dengesinin bozulduğunu söyledi. Ersan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevrede geri dönüşü olmayan olumsuzluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Rant ve politikalarla cennet doğamızı cehenneme çevirmeye çalışıyorlar. Ülkemiz zeytin üreticiliği bakımından dünyada 4’üncü sıradadır. Böyle bir kaynağın yok edilmesi kabul edilemez. Zeytin ağacı barışın simgesidir. Mübarek Ramazan ayında orucunu zeytinle bozan Müslümanlara haksızlıktır. Bu zeytinlik alanlar nükleer ve termik santrallerin alt geçitleri olarak kullanılacak , bunu kabul edemeyiz”.

Nükleer Santrale karşı eylemlere destek vermek amacıyla Fransa’dan Türkiye’ye gelen 40 öğrenci adına da Clarie Even konuştu.Even konuşmasında şunları söyledi:” Biz biraz ilerideki otelden geliyoruz. Burada nükleer santrale karşı olarak başlattığınız eyleme katılmak üzere geldik ve tüm dünyada da olsa biz buna karşıyız.

Hisarönü Mahallesi yaşayanları da tasarıya tepkisini dile getirdi.68 yaşındaki Yaşar tekin, “Enerji için güneşten ve rüzgardan yararlanılsın , zeytinliklerimiz yok edilmesin . Zeytin bizim çocuklarımızın geleceğidir” dedi. Zeytin Yetiştiricisi Mehmet Ayaydın ise , “Zeytinliklerimizi kimseye vermeyiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz.Eyleme destek vermek için gelen çevreci bir kadında, temiz enerji istiyoruz diyerek , “Ölmeyen ağacımız zeytini öldürmeyeceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi. Eylem daha sonra olaysız bir şekilde sonlandı.

Bu haber toplam 128 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.