Zeytinde kalite testerenin ucunda!

Zeytin sezonunun sona ermesine sayılı günler kala, bu yıl rekoltenin düşük oluşa üreticiyi üzdü. Sezonu değerlendiren Muğla Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Kurucu Başkanı Cumhur Bişen, zeytinyağının altın değerinde...

Zeytinde kalite testerenin ucunda!

Zeytin sezonunun sona ermesine sayılı günler kala, bu yıl rekoltenin düşük oluşa üreticiyi üzdü. Sezonu değerlendiren Muğla Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Kurucu Başkanı Cumhur Bişen, zeytinyağının altın değerinde bir ürün olduğunu vurgularken, bilinçsiz üretim, yanlış işleme ve kötü saklama koşullarının bu değeri bakıra dönüştürdüğünü söyledi. Zeytin ağacının doğru bakımının kaliteyi yükselttiğini vurgulayan Bişen; “ Zeytin ve zeytinyağından kalite testerenin ucunda” dedi.

Bu yıl üreticilerin tabiri ile “Var Yılı” olmasına rağmen iklim koşullarının elverişsizliği, zeytinde çiçeklenme döneminde yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle Muğla’nın önemli tarım ürünleri ve ekonomik girdilerinin başında gelen zeytinde rekoltenin düşük olması üreticileri üzdü.

Muğla ve çevresinin önde gelen ve teknolojinin son sistemleri ile zeytinyağı işleyen fabrikalarından birisi olan Bişen Zeytinyağı Fabrikası sahibi ve Muğla Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Kurucu Başkanı Cumhur Bişen, sezonu değerlendirirken, bu yıl iklim koşullarından dolayı sezonun erken başladığını ve Ocak ayı içerisinde sona ereceğini belirtti.

Zeytinde “Var Yılı” olmasına rağmen çiçeklenme dönemindeki yağışların rekolteyi olumsuz etkilediğini hatırlatan Bişen; “ Hasat bu yıl Ekim ayı sonu ve Kasım ayı başlarında başladı, Ocak ayı içerisinde de zeytinyağı sıkma işlemlerinin biteceğini tahmin ediyoruz.  Muğla ve çevresinde olduğu Türkiye genelinde de rekolte düşük. “dedi.

Bakım ve işleme kaliteyi artırıyor

Muğla ve çevresindeki zeytin ve zeytinyağının kalitesinin önemli olduğunu hatırlatan Bişen, zeytin ağacının bakımı, hasatta zeytin toplama yöntemleri, zeytinyağının sıkılması ve sonrasında saklama koşullarının kaliteyi etkilediğini söyledi. Bişen; “ Hasat sonrası zeytin ağaçlarındaki bakım ve budama çok önemli. Hasat sonrası ağaçlara bordo bulamacı verilmesi ve budamasının tekniklere uygun olarak yapılması gerekiyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz son yıllarda özellikle budama konusunda üreticilere yönelik ciddi eğitim çalışmaları veriyor. İyi ürün ve kaliteli bir zeytinyağı elde etmek ağaçların budaması ve bakımından geçiyor. Kaliteli bir ürün ve zeytinyağı testerenin ucunda.” Dedi.

Toplama  koşulları önemli

Zeytin ve zeytinyağında kaliteyi olumlu ya da olumsuz etkileyen bir diğer faktörün ise ürünün toplandıktan sonra sıkıma gelinceye kadar süreçteki saklama koşulları olduğunu ifade eden Bişen; “ Zeytinler ağaçtan uygun olgunlukta ve zedelemeden toplanmalı. Toplanan ürün fabrikaya getirilinceye kadar fazla bekletilmemeli ve kesinlikle çuval yerine kasaların içinde tutulmalı. Biz fabrikamızda bunu öneriyor ve yaygınlaştırıyoruz. Üreticimize hasat öncesi hijneyik bakımdan geçirilmiş kasalarımızı veriyoruz. Bölgemizde bu fikri ilk uygulamaya geçiren biziz ve her geçen yıl daha da yaygınlaştırıyoruz. Eğer zeytin çuval içinde toplanıp getirilirse zeytinyağının kalite ve aromasını olumsuz etkiliyor. “ diye konuştu.

“Altın değeri bakıra dönüşmesin”

Üreticilerin özellikle zeytinyağını saklama koşullarına dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunan Bişen; “ Zeytin ve zeytinyağı altın değerinde. Fakat bilinçsiz üretim ve saklama koşulları bu değeri bakıra düşürür. Tarım Bakanlığı plastiğe izin veriyor ama biz bunu önermiyoruz. Üreticimiz zeytinyağındaki kalitenin bozulmaması için krom, teneke veya cam kaplarda muhafaza etmeli. Isı, ışık ve nemden uzak tutmalı. 13 ila 22 derece arasındaki sıcaklıkta tutmalı zira 24 dereceden sonra özelliğini kaybetmeye başlıyor. Saklama kabının kapağı da sık sık açılıp kapatılmamalı mümkün olduğunca hava ile az temas etmeli. Bu yüzden saklama kabı ağırlığı olarak daha düşük ağırlıktaki teneke ve cam kaplar tercih edilmeli. “dedi.

“Marka olarak hak ettiğimiz yerde değiliz”

Muğla ve çevresinin zeytin ve zeytinyağının kalitesinin yüksek olduğunu belirten Bişen, bölgede kalite ve rekoltenin artırılmasına yönelik çalışmaların ilgili kurumlar tarafından sürdürüldüğünü söyleyen, Bişen, kurdukları Muğla Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği’nin de bu doğrultuda önemli çalışmalar yürüteceğini bildirdi.

Muğla zeytin ve zeytinyağının hak ettiği yerde bulunmadığına dikkat çeken Bişen; “ Bu doğrultuda çok çalışma yapmalıyız. Marka çalışmaları yürütülecek. Yöremize en uygun çeşit olan Memecik çeşidini ön plana çıkaracağız. Dernek olarak Muğla zeytin ve zeytininin gerek iç piyasada gerekse dış piyasada hak ettiği yere ulaşması için bilimsel ve pratik çalışmaları hayata geçireceğiz.Zeytin ve zeytinyağı demek sağlık demek. Bütün vatandaşlarımız sofralarında zeytinyağını tercih etsinler.” Şeklinde konuştu.

Yerkesik Mahallesi sınırları içinde bulunan Bişen Zeytinyağı Fabrikası 1930 yılından bu yana 4 kuşaktır faaliyet gösteriyor. Hacı Molla Hasan ile hayata geçirilen zeytin sıkma tesisleri Mustafa Poyraz ve Mahmut Bişen’den sonra Cumhur Bişen tarafından işletiliyor. Sürekli olarak teknoloji takip edilen işletmede zeytinyağı sıkma işlemleri zeytinin paletlere dökülmesinden itibaren yağı aşamasına gelip üreticiye teslim edilinceye kadar son sistem makine ve ekipmanlarda insan eli değemeden hazırlanıyor. Her evrede hijyene üst düzey önem verilen tesislere galoşsuz bile girilemiyor.

Bu haber toplam 222 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.