Zeytin Ve Zeytinyağı Eğitimi Başlatıldı

Zeytin hasat sezonunun başlaması nedeniyle, Tarım İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından, zeytin üretiminin yoğun olduğu köylerde eğitimler düzenleniyor. İlçe Müdür Vekili Mühendis Nejmettin Kaya ile Mühendis Emel...

Zeytin Ve Zeytinyağı Eğitimi Başlatıldı

Zeytin hasat sezonunun başlaması nedeniyle, Tarım İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından, zeytin üretiminin yoğun olduğu köylerde eğitimler düzenleniyor. İlçe Müdür Vekili Mühendis Nejmettin Kaya ile Mühendis Emel Gürer tarafından verilen eğitimde “Zeytin ve Zeytinyağında Doğru Bilgiler, Zeytin Hastalık ve Zararlıları, Arazide Uygulamalı olarak Zeytin Budaması” konularında bilgiler veriliyor.

Bereket, zafer ve barış sembolü, bazı uygarlıklar tarafından “sıvı altın” olarak nitelendirilen zeytinin, Kur'ân'da altı defa geçtiğini belirten İlçe Müdür Vekili Kaya, zeytin hakkında aşağıda belirtilen basit ama etkili kurallara uyulması gerektiğini belirtti.

Yağlık Zeytin Üretime baktığımızda İspanya birinci sırada iken Türkiye 4. Sırada yer almaktadır. Zeytinyağı tüketimine baktığımızda ise Yunanistan kişi başı tüketimi 24 kg. iken Türkiye’de bu oran 1,95 kg. gibi düşük bir rakamdır. Zeytin veriminin arttırılması için hastalık ve zararlı mücadelesinin yapılmasının yanında, Zeytin hasadının doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Üreticilerin çoğunluğunun yaprakla birlikte yoğurma yapılmasının zeytinyağına güzel koku katacağını ve kaliteyi arttıracağı kanaati yanlış bir kanaat olup, sıkıma giden zeytinlerden dal ve yapraklar mutlaka ayırt edilmelidir. Hasat yapılırken döverek hasat etmekten vazgeçilmelidir. Çünkü sırıkla yaptığımız hasatta genç filizleri kıracağımızdan dolayı, ağacın yok yılını daha sert geçirmesine sebep olmuş olarak verim düşüklüğüne sebep olmuş olacağız. Fabrikaya götürülecek zeytinler çuvalla değil delikli kasalarla taşınmalıdır. Mümkünse rüzgâr alan bir yerde bekletilen zeytinler, hasattan en geç 6 ila 10 saat içerinde fabrikaya götürülmelidir. Bekleyecek olan zeytinlerde fermantasyon başlayacağı için Zeytinyağının kalitesi bozulacak ve asitlik seviyesi artacaktır. Zeytinyağı kesinlikle havayla temas etmemelidir. Mümkünse krom- nikel tanklarda saklanması gerekmektedir. Saklama yeri temiz bir yer olmalıdır, çünkü zeytinyağı mevcut yerdeki kokuları absorbe etme özelliğinden dolayı kötü koku var ise o kötü kokuları çekerek kalitenin bozulmasın sebep olacaktır. Soğuk sıkımda sıkım sıcaklığı 27 dereceyi geçmemelidir.”

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.