Yürüyüşte KOAH’a dikkat çekildi

Dünyada Akciğer hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen KOAH Günü’nde sağlıkçılar ve öğrenciler yürüyüş yaptıDünya Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü nedeniyle Muğla Halk sağlı Müdürlüğü...

Yürüyüşte KOAH’a dikkat çekildi

Dünyada Akciğer hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen KOAH Günü’nde sağlıkçılar ve öğrenciler yürüyüş yaptı

Dünya Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü nedeniyle Muğla Halk sağlı Müdürlüğü tarafından Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, sağlık çalışanları ve öğrenciler tarafından yürüyüş düzenlendi. Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüş Kız Meslek Lisesi önünde sona erdi. Yürüyüş sonrası Kademe mevkiindeki GARD Ormanında bakım çalışması gerçekleştirildi.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre KOAH'ın dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini, her yıl 3 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğünü bildirdi. Ceyhan, tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek ve kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunmasının akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak insanların daha erken yaşlanmasına neden olduğunu, bunun da KOAH hastalığını ortaya çıkardığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün 2030'da KOAH'ın dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada olacağını öngördüğüne işaret eden Ceyhan, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre KOAH, dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemektedir. Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir” dedi.

Ceyhan, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testi yaptırması gerektiğini ifade ederek, hastalığın erken tanısı ile buna bağlı sakatlık ve ölüm oranlarının azalacağını dile getirdi.

Bu haber toplam 58 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.