Yörüklerden Kırkma etkinliği

Milas’ta küçükbaş hayvancılıkla uğraşan yerleşik Yörükler, sıcaklıkların artmasıyla birlikte hayvanlarının uzayan yünlerini kırkmaya başladı. İmece usulüyle yapılan kırpma etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu.Milas’ta...

Yörüklerden Kırkma etkinliği

Milas’ta küçükbaş hayvancılıkla uğraşan yerleşik Yörükler, sıcaklıkların artmasıyla birlikte hayvanlarının uzayan yünlerini kırkmaya başladı. İmece usulüyle yapılan kırpma etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu.

Milas’ta Sodra Dağı eteklerinde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan çiftçiler, havanın ısınmasıyla hayvanların sıcaktan etkilenmesini önlemek için keçi ve koyunların kıllarını ve yünlerini kırpmaya başladı. Özel olarak üretilen kırkma makasıyla yapılan işlem sonucunda toplanan yünler, kıllar kullanılmak üzere ayrılıyor.

Yerleşik Yörüklerden olduklarını ifade eden Veli Kiriş, kırkma etkinliğinin her yaz öncesinde yapıldığını belirterek, bu dönemin Yörükler arasındaki birlik ve beraberliğe katkısını şöyle ifade etti; “Kırkma dönemleri eskiden şenlikle yapılırdı. Tam bir bayram havası olurdu ve herkes birbirine yardım ederdi. Bu da Yörükler arasındaki kaynaşmayı, dayanışmayı pekiştirirdi. ”

Kırkma dönemlerinde elde edilen yünle gelinlik kızların çeyizlerinin yapıldığını belirten Teslime Kiriş; “Eskiden koyun kırpmak bizler için bir bayramdı. Kırpılan yünler güzelce yıkadıktan sonra gelin olacak kızların çeyiz hazırlıklarında kullanılırdı. Keçi kıllarından da ip, kıl çadır, heybe gibi şeyler yapılırdı. Hayvanların yünü, kılı çok değerliydi.” dedi.

Bu haber toplam 61 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.