Yılın ahisi demirci Galip Çırakoğlu

Muğla'nın Menteşe İlçesinde gerçekleştirilen 32'nci Ahilik Haftası kutlama programında yılın ahisi, Bodrum'da babasından öğrendiği demircilik mesleğini 42 yıldır sürdüren Galip Çırakoğlu seçildi. Yılın kalfası berber...

Yılın ahisi demirci Galip Çırakoğlu

Muğla'nın Menteşe İlçesinde gerçekleştirilen 32'nci Ahilik Haftası kutlama programında yılın ahisi, Bodrum'da babasından öğrendiği demircilik mesleğini 42 yıldır sürdüren Galip Çırakoğlu seçildi. Yılın kalfası berber Burak Aydoğdu, yılın çırağı ise mobilya bölümünde okuyan Semih Soku oldu.

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Ahilik Haftası Kutlama Programı Menteşe'de gerçekleştirildi. Programa Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Şükrü Ayyıldız Ahilik geleneğini, yapısını ve günümüzdeki sorunlarını katılımcılara anlattı. Ayyıldız, “Tarih alanına çıkışlarından bu güne dek varlıklarını sürdüren Türkler, sanat, edebiyat, askeri ve ekonomi alanında pek çok örnek eserler bırakmışlardır. Anadolu topraklarına Türk kültürünün yoğurup şekillendirdiği kimi gelenekler birçok alanda bugünün ve yarının iş dünyası ilişkilerine de ışık tutacak düzeydeydi. Bu örnek kurumlardan biri olan tarihi seyri içerisinde yüzyıllarca esnafımıza, sanatkarımıza ve halkımıza Ahilik kurumu ışık tutmuştur” dedi.

Ahilik üzerine Yüksek Lisans yapan Nurhan keleş Ahilik konusunda verdiği bilgide, “Ahilik 21’inci yüzyıla damga vuracak insan merkezli güçlü bir sistemdir. Ahilik 12’nci yüzyıldan itibaren Anadolu’da etkin olmaya başlayan Anadolu’nun Türkleşmesi ve Osmanlı Birliği’nin kurulması ve Cihan Devleti haline gelmesinde büyük rol oynayan, dini, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi boyutları olan bir sistem olarak tarif edilebilir” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Yıllar önce sanatçı ve esnaf arasındaki düzeni sağlamak ama genel düzene de katkı yapmak için oluşturulmuş ve geliştirilmiş olan ahilik düzeni çağımızda tabi ki o düzen içinde değil, yeni Cumhuriyet’in kuruluşları ve devlet ve hükümet oluşumu içerisinde eğitim sistemi içerisinde bunları eğiten ve öğretin düşüncede yer alması gerekiyor. Dünya çok büyük bir değişime uğruyor. Bu değişim olumlu olursa toplumlara yarar getirir. Her değişim olumlu değişim değil. Olumsuz değişim de var. Şu anda dünya ekonomik sistemi, gerçekten farklı yapılara ve dünyayı farklı yönlere çekmek isteyen ve özellikle ekonomik sistem içerisinde toplum yararı gözetmeden tamamen her şeyin mübah olduğu bir sistemi kişilere ve topluma empoze ediyor” dedi.

Vali Esengül Civelek, “Ahilik Haftası’nın ahilik kültürün temel yapı taşları olan sevgi, saygı, hayırseverlik, yardımlaşma, doğruluk, dürüstlük ve güvenirlik gibi değerlerin yaygınlaştırılmasına vesile olmasını diliyorum. Ahilik toplumsal yaşamda herkesi birbirine yakınlaştıran, kaynaştıran dost kılan ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgudur. Bin yıldır da tarihimizde bize özgü bir gelenektir. Bugün ticari yaşamamızda yer alan haksız rekabet, ticaret ahlakı, meslek ahlakı, tüketicinin korunması, üretimde kalite, kalite standartları, hizmette mükemmellik ve müşteri memnuniyeti gibi ifadeler ahilik çatısı altında oluşturulmuştur. Geçmişte olduğu gibi bugün de iş dünyamızın değerli temsilcileri esnaflarımız, sanatkarlarımız ve tüccarlarımız ahilik inancıyla birlik ve beraberlik ilkesiyle ve ahiliğin ruhuna uygun olarak üretimleriyle çalışmalarıyla ülkemiz ekonomisinin gelişmesine, ilerlemesine ve güçlenmesine katkı sağlamaktadırlar” dedi.

Konuşmaların ardından yılın Ahisine Vali Civelek ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün tarafından kaftanı giydirildi. Ahilik Haftası programı ahilik pilavı, ayran ve keşkek ikramı, halk oyunları gösterisi, kan bağışı kampanyası ile devam etti.

Bu haber toplam 118 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.